Питання по РРО для ФОП2 ,для інтернет магазину

Вітаю. Вже рік роблю чеки через ChekBox , продажі проводяться через інтренет магазин, товари відправляються новою поштою, гроші приходять на рахунок, або черел LiqPay, або отримую гроші на новій пошті за накладенний платіж.

Весь рік коли створюю чек вказував готівковий розрахунок, але як зараз зрозумів треба вказувати "безготівковий розрахунок" ? Скажіть як правильно?
Також в випадку коли частина оплати на карту, а частина оплачується на пошті. Що в такому випадку вказувати в чек?

Також, що тепер робити якщо я невірно вказував вид отримання коштів в чеках. Бо отримував на картку, а вказував " готівка"
Чи це грубе порушення, та що мені з ним робити?

2. Яку звітність треба подати, фоп 2, працюю вже декілька років, весь рік був фоп 2, рро зареестрував з початку року.
3.В звітності сумму обороту вказувати ту на яку я видав чекі ? сумма не повинна бути більшою, або меншою. Правильно розумію?
По РРО не потрібно здавати додаткову звітність?

10.01.2022 13:51 1225

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

1. В фіскальному чеку необхідно вказувати ту форму оплати, яку фактично здійснює покупець товарів. 

Якщо гроші надходять через рахунок покупця, або через касу банку (або банківський термінал), то вказуєте безготівковий розрахунок. 

Якщо гроші заходять ч/з еквайра, то необхідно вказувати його найменування, наприклад-  LiqPay, Portmone, iPay тощо.

Якщо товар сплачується частинами, накладеним платежем через курєрську службу, то чек видається на повну вартість товару з позначками форми оплати:  кредит/післяплата/відстрочка платежу. А вже потім пошта надсилає на Ваш рахунок залишок , що сплачений покупцем за товар на відділенні.

Фіскальний чек має містити такі обов’язкові реквізити,  дивиться за посиланням розділ ІІ Положення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0220-16#Text 

Якщо Ви отримували кошти на картку але вказували готівка, це не буде грубим порушенням, адже Ви проводили операцію на повну суму, та не спотворювали дані при проведення розрахунквої операції, не порушували порядок використання РРО, то  штрафу ніякого не має бути. Але  податківці у разі перевірці можуть за своїми фіскальними звичаями на це звернути увагу , але максимум що може бути штраф у розмірі 850 грн (п.3 ст.17 Закону про РРО https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80#n182)

2. Якщо Ви вже почали використовувати РРО, то маєте подавати  Z-звіти щоденно через програмне забезпечення РРО, див. консультацію податківців https://dp.tax.gov.ua/media-ark/local-news/print-467952.html

 Тобто, окрім річної податкової декларації (яку Ви надсилаєте до 9 лютого до податковоъ), у разі застосування РРО, Ваша програма має формувати Z-звіти та надсилати їх у податкову.

Щодо відображення в декларації своїх доходів, то Ви маєте відображати всі надходження (готівкові/безготівкові) незалежно від використання РРО, отримані в результаті Вашої підприємницької діяльності за рік. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram