Нові зміни до ЗУ про захист персональних даних - кого це стосується

В ЗУ про захист персональних даних внесені зміни, передбачено заборону на обробку ПД (за допомогою технології хмарних обчислень, що розміщені за межами України. Кого це стосується? 

19.01.2022 13:03 1289

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня. 

Законом № 1907-IX від 18.11.2021 були  внесені

 в частину п’яту статті 6 Закону України "Про захист персональних даних" наступні зміни: 

"5. Обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Забороняється обробка персональних даних, вимога щодо захисту яких встановлена законом, за допомогою технології хмарних обчислень та ЦОД, що розміщені за межами адміністративно-територіальних кордонів України, на тимчасово окупованій території та/або належать суб’єктам, діяльність яких підпадає під дію Закону України "Про санкції" та стосовно яких прийнято рішення про застосування санкцій в Україні та/або іншій країні світу, а також при недотриманні вимог, визначених Законом України "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах" 

Це означає, що розпорядники чи володільці персональних даних фізичних осіб згідно до  Закону, а саме: підприємства, установи і організації усіх форм власності, органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні особи - підприємці, які обробляють персональні дані відповідно до закону не мають право зберігати дані на хмарних носіях (серверах), які знаходяться за межами України, на окупованих територіях, або належать суб'єктам, що потрапили в санкційний список. 

Тобто, зберігати дані осіб на хмарних носіях,  що знаходяться на віддаленому інтернет-сервері заборонено усім субєктам, що володіють даними фізичних осіб.

Розповсюджується ця заборона на всіх розпорядників та володільців персональних даних (резидентів України), які здійснюють обробку та/або зберігання персональних даних фізичних осіб. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою, 

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram