Прийшов рахунок за грудень - комунальні в 10 разів більше ніж за листопад

Арендую офіс. Від арендодавця прийшов рахунок за грудень за опалення в 10 разів більше ніж за листопад. Яким чином можна себе забезпечити, щоб за наступний місяць не прийшло в 100 раз більше.
Варіанти - зміна договору? Перерахунок по тепловій потужності батарей?

24.01.2022 12:26 1269

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Згідно з умовами Договору (п.п. 5.1., 5.2.) орендар має компенсувати орендодавцю послуги ( перелік яких згідно з Договором не є виключним), які розраховані на підставі показників лічильників, а у разі їхньої відсутності- пропорційно до площі приміщення до загальної площі всієї будівлі корпусу.

При цьому, договір не містить тарифи за якими розраховуються послуги  ( що є в принципі нормальним, адже тарифи постійно змінюються компаніями постачальниками послуг).

Згідно з п.6.7. Договору, Попередня оплата Орендарем комунальних послуг визначається Орендодавцем на підставі
чинних тарифів відповідних постачальних організацій та нараховується Орендарю в розмірі місячного прогнозованого споживання.

Тобто, рахунок на оплату послуг виставляється авансом на розрахунковий (поточний) місяць. 

Враховуючи, що договором не встановлені  тарифи, запросіть у орендодавця  детальний розрахунок споживчих послуг, зокрема за опалення, в якому мають бути відображені на підставі яких тарифів та показників здійснений розрахунок.  Також запросіть у Орендодавця копію рахунку від компанії теплопостачальника за грудень (якщо орендодавець отримує послуги від компанії теплопостачальника). У разі якщо Ви вважаєте розрахунок необгрунтованим, вимагайте здійснити перерахунок. Всі запити (вимоги) оформлюйте в письмовому вигляді. 

Щодо змін умов договору, навряд чи орендодавець буде вносити зміни окремо для Вас в типові умови договору. Проте, Ви маєте право отримувати достовірну інформацію про нараховані Вам суми споживчих комунальних послуг (9.4.11. Договору: Орендар має також інші права, які випливають з умов цього Договору та визначені
Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими нормами законодавства) як кінцевий споживач комунальних послуг згідно до законодавства:ст. 7 ЗУ "Про  житлово-комунальні послуги".

Якщо у Вас залишились додаткові запитання, звертайтеся на мою ел пошту

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram