Чи законною є вручення такої повістки? Чи можуть притягти до відповідальності, якщо не з'явитись по ній?

Чи законною є вручення такої повістки? Чи можуть притягти до відповідальності, якщо не з`явитись по ній?
Вручили батьку повістку, яка: 1) не підписана керівником і без дати. 2) пише "з явитись 15 квітня", хоча вручили в кінці квітня, після цієї дати" 3) батько її не підписав. Чи законним є вручення такої повістки? Чи потрібно з`являтись за нею ( вручили ж після 15 квітня) і що буде якщо не з`явитись?

30.04.2022 17:40 1546

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Частиною 3 вказаної статті передбачено, що під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Таким чином, обов'язок з'явитися у громадян виникає у випадку вручення їм відповідних повісток або інших передбачених законом документів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» затверджено форму повістки (Додаток 5 до Положення). Зазначена форма серед обов’язкових реквізитів містить зокрема військове звання, підпис, прізвище та ініціали керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Тобто наявність підпису на такому документі є обов’язковою.

            Щодо дати. Відсутність підпису особи, якій ця повістка вручена, на повістці робить неможливим встановлення дати її вручення. Тобто довести, що повістка була вручена до 15 квітня не буде можливості, а отже й підстав для притягнення до відповідальності не буде.

Про всяк випадок скажу, відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачена ст. 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення та передбачає покарання у вигляді штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            Але, в Вашій ситуації, підстав для притягнення до відповідальності немає.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram