Оподаткування коштів фіз особою, отриманих на карту

Фізособа проводила збір і отримала на карту кошти, на які купує авто для військових. Чи потрібно оплачувати з отриманих коштів ПДФО та військовий збір і подавати декларацію? Дякую

12.05.2022 12:24 1042

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до українського законодавства займатись збором коштів на благодійність мають право лише спеціальні суб’єкти, як то благодійні організації та благодійні фонди.

Вам буде складно довести походження цих коштів і той факт, що вони надходили саме як благодійні внески. Тому такі грошові надходження можуть бути оцінені податковим органом як дохід який підлягає декларуванню та з якого необхідно сплатити ПДФО та військовий збір.

Проте, є один практичний момент, оскільки Ви здійснюєте добру справу. Інформація щодо руху коштів по рахунку фізичної особи є конфіденційною  і відповідно до Закону України «Про банки та банківську діяльність» не підлягає розголошенню нікому в тому числі й органам податкової служби. Таку інформацію можуть отримати лише правоохоронні органи в межах розслідування кримінального провадження, існування якого в Вашому випадку складно уявити.

Отже, якщо всі платежі вже надійшли на картку, до них не виникало питань з боку банку в межах здійснення фінмоніторінгу, то можете сміливо ними розпоряджатись, продовжувати робити добрі справи та не замислюватись про декларування та оподаткування.

Проте, в подальшому, особливо якщо мова йде про надходження великих сум коштів (більше 150 000 від одного контрагента або більше 400 000 сукупно протягом місяця), я б рекомендував використовувати для таких зборів благодійні фонди, яких наразі в Україні зареєстровано дуже багато.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram