Перетин кордону тимчасово непридатний.

Добрий день, будь ласка надайте відповідь.
Я пройшов ВЛК, де в висновку вказано що я тимчасово непридатний за станом здоров`я до військової служби у воєнний час по статті 37, на 2 місяці.. Дзвонив до прикордонної служби, там мені кажуть що не пропустять, так як мені потрібне запрошення на лікування за кордон, но я такого ніде не бачив, що мені робити, як мені з ними боротися?

13.05.2022 18:34 1590

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 241
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Інформація, отримана від представників Державної прикордонної служби, не відповідає вимогам законодавства.

Порядок перетину державного кордону визначений Правилами перетинання державного кордону громадянами України затвердженими Постановою КМУ № 57 від 27.01.1995р.

Відповідно до п. 2-6 Правил у  разі введення на території України надзвичайного або
воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб,
зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил (там мова йде про осіб з інвалідністю), також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову
службу  під  час  мобілізації.
  Ця  норма  не поширюється на осіб,
визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію". Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Таким чином саме факт визнання Вас тимчасово непридатним терміном на два місяці є підставою для вільного перетину кордону. При цьому будь-яких додаткових умов та обставин не вимагається. Тому в разі відмови в перетині державного кордону, за умови надання працівникам прикордонної служби довідки ВЛК про тимчасову непридатність, вимагайте негайно надати Вам у відповідності до п. 15 Постанови КМУ № 57 письмове рішення з обґрунтуванням причин відмови. Таке рішення можна бути оскаржити до керівництва ДПСУ або до суду. Також, в залежності від конкретної ситуації під час проходження прикордонного контрою можна звернутись на гарячу лінію ДПСУ 0-800-218-808; 1598; 044-527-63-63 або викликати слідчо-оперативну групу (102) з метою фіксування протиправних дій посадовими особами ДПСУ. Всі ці дії допоможуть прийняти прикордонникам законне рішення. Тобто треба бути готовим відстоювати своє право на вільний перетин Державного кордону. Також, можна заздалегідь звернутись з офіційним письмовим запитом до Адміністрації Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26). Проте майте на увазі, що відповідь на такий запит можна очікувати від 3 до 5 тижнів.

 Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram