Вручено повістку на блок посту

Отримано повістку на блок посту, маю військовий квиток в якому зазначено що непридатний до служби в мирний час і обмежено придатний в військовий, ст 83а, чи призовуть мене на службу, військова облікова спеціальність 901,чи потрібно проходити медкомісію якщо я проходив в минулому і позаминулому роках, за якою спеціальністю я можу служити

14.05.2022 09:52 1905

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1862
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

За статтею 83-а Розкладу хвороб наказу № 402 діагноз "непридатний до служби в мирний час і обмежено придатний в воєнний час" встановлюється за графою І, тобто для призовників. Так як зараз Ви являєтесь військовозобов'язаним, то на медкомісії (ВЛК) буде вирішуватись питання щодо вашої можливої мобілізації. Тому якщо стан здоров'я за останній рік не змінився , то огляд буде проведено за графою ІІ статті 83-а, тобто "придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

Медкомісія - обов'язкова. Це випливає з п. 3.2. розділу 3 "Положення про військово-лікарську експертизу": Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів.

За вашим діагнозом буде встановлено або повну придатність, або обмежену придатність. Що означає термін "обмежено придатний"? У відповідності до статей "Положення",  Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. 

На це опосередковано вказує і ваша ВОС 901: штабна спеціальність "діловодство".

Щодо отримання повістки на блок-посту: нормами законодаства не визначено місце вручення повістки, тому її мають право вручити в будь-якому місці. При цьому повістка має бути вручена належним чином, тобто особисто і під підпис. В повістці має бути печатка військомату та підпис воєнкома. Вручати повістку повинні лише працівники військомату. Але навіть якщо в данному випадку відбулося порушення правил вручення повістки (вручали не представники військомату, а військовослужбовці ЗСУ, НГУ, чи поліції), то Ви вже нічого нікому не доведете.

Також не зовсім зрозуміло - що саме написано в повістці? 

Якщо це повістка - виклик на медобстеження, то ігнорування такої повістки - це адміністративне правопорушення, і як наслідок - штраф. Під час дії воєнного стану штраф від 3400 до 5100 грн.

Таким чином, висновки: в залежності від результатів медогляду, Вас можуть призвати на службу, це скоріше за все буде нестройова служба, пов'язана з діловодством при військоматі або в штабних структурах.

Якщо скинете мені на пошту ddmitr@ukr.net фото повістки, я зможу доповнити консультацію та вказати на подальші кроки в залежності від тексту повістки.

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram