Чи можу виїхати за кордон

Чи можна перетнути кордон якщо непридатний до військової служби в мирний час, обмежено здатний в воєнний час та знятий з військового обліку

15.05.2022 14:34 1026

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
93 відгука (93 +) (0 -)
Консультацій: 236
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Порядок перетину державного кордону визначений Правилами перетинання державного кордону громадянами України затвердженими Постановою КМУ № 57 від 27.01.1995р.

Відповідно до п. 2-6 Правил у  разі введення на території України надзвичайного або
воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб,
зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил (там мова йде про осіб з інвалідністю), також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову
службу  під  час  мобілізації.
  Ця  норма  не поширюється на осіб,
визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію". Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Відповідно до листа Адміністрації Державної прикордонної служби України від 17.03.2022р. № 23-6855/0/6-22 обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час. При цьому підтверджуючим документом прикордонною службою визначена довідка військово-лікарської комісії про непридатність. Скоріш за все Ви були зняті з військового обліку на підставі Наказу Міноборони № 342 від 09.06.2006р., який наразі не діє. Наразі є чинним Наказ № 402 від 14.08.2008р., відповідно до якого виключенню з військового обліку підлягають особи визнані непридатними до військової служби як у мирний так і у воєнний час. 

Задля отримання такої довідки ВЛК про непридатність Вам необхідно буде звернутись до військомату (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) за місцем Вашого перебування на даний час.

 

В залежності від типу Вашого захворювання та його вираженості я б рекомендував попередньо звернутись до цивільного лікувального закладу, можливо приватної клініки, задля діагностики та отримання висновку спеціаліста про наявне захворювання. При чому необхідно, щоб у висновку було саме таке формулювання як в Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, тобто «значні порушення функцій» пункт «А».

 

З таким висновком Ви без проблем отримаєте довідку військово-лікарської комісії про непридатність, оскільки лікарі військоматів зазвичай не ставлять під сумнів висновки цивільних лікарів. 

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram