Трудові відносини

Доброго дня. Працюю в банку вже 4 рік. З 2019 року не відгуляна повністю відпустка, з початку війни працювали без вихідних. Це не оплачувалося і офіційного наказу не було. Просто керівництво від себе написало службову записку, де ми всі добровільно підписалися. Начальник постійно достає і провокує, хоча роботу я свою роблю добре і є совісним працівником. Наразі я вагітна, і виходила в робочий час на візити до лікаря( відповідно у нас є пропускна система, де фіксується коли ти зайшов до банку і вийшов) . Я виходила на 20 хвилин раніше до обідньої перерви і йшла до лікаря. Начальнику я не повідомляла, куди я йду, так як він неадекватна людина і я виходила всього лише на 20-30 хвилин раніше до обідньої перерви. Наразі він поставив до відома все керівництво за те, що я виходила і не повідомила і ситуація перетворилася в скандал. До того часу я не говорила про вагітність, так як довідки від лікаря я ще не встигла взяти. Я ситуацію пояснила візитом до лікаря і почала в свою чергу говорити про те, що 2 місяці ми працювали без вихідних на добровільній основі, невже людина не може по поважнтм причинам вийти на 20 хвилин раніше. Мені швидко закрили рота, з вагітності моєї дружньо посміялися. В нас є колега, яка вже 4 місяць відсутня на роботі, бо вона в Польщі у звязку з тим що побоялася що ракетні обстріли дійдуть і до нашого міста. Це в нас вважаються нормальними речами і ми повинні робити і її роботу. Я обурена даним відношенням до мене і розумію, що начальник не заспокоїться. Як правильно юридично поставити їх на місце. Дякую.

28.05.2022 14:23 924

Консультація виконавця

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
У сервісі: 1 рік
10 відгуків (8 +) (2 -)
Консультацій: 43

Доброго весняного дня!

Ознайомившись з Вашим питання також обурений порушенням закону, що відбувається. Що вважаю доцільним зробити.

 

По-перше.

Повідомити вище керівництво про обставини справи, про взаємовідносини з безпосереднім керівником.

Просити вжити дієві заходи, розібратися в ситуації щодо відносин в трудовому колективі владою даної вищестоящим керівництвом.

 

По-друге.

Рекомендую скористатися нижченаведеними положеннями закону при розмові з представниками адміністрації банку (безпосередніми та прямими керівниками).  

 

1) Не допускається залучення до робіт у надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок (ст. 176 Кодексу Законів про працю України).

І в даному випадку розпорядження  різного рівня керівництва установи банку ,  «докладні записки» і т.і. не мають законної сили.

Так як Кодекс Законів про працю України має вищий пріоритет над місцевими розпорядженнями.

І місцеві акти, що регулюють робочий процес на підприємстві мають відповідати Закону, ані навпаки.

2) На прохання вагітної жінки, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ч.1 ст. 56 Кодексу Законів про працю України).

Ви маєте право звернутися до керівництва з проханням встановити Вам неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Скоротити час робочого дня або робочий тиждень (в зв’язку з відвідуванням медичних установ та отриманням медичної допомоги).   

Адміністрація підприємства повинна задовольнити зазначено клопотання  про скорочення  робочого часу.

І не має право відмовити (які б мотивування не знайшла б адміністрація).

По-третє.

Вагітні жінки мають право на оплачувану відпустку,  відповідно до законодавства України. Так, на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Четверте.

Крім того, власник або уповноважений ним орган повинен у разі необхідності видавати вагітним жінкам, путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах, а також подавати їм матеріальну допомогу (ст. 185 Кодексу Законів про працю України).

П’яте.

Вагітні жінки захищеними законом від звільнення. 

І мають відповідні пільги и в процесі звільнення з роботи.

Крім того, якщо постає питання про звільнення за порушення трудової дисципліни.

Безпосередньо самому звільненню повинна передувати -- дисциплінарне розслідування -- з метою встановлення всіх обставин порушення трудової дисципліни,  порушення трудового графіку  та пом'якшуючих обставин дій працівника (під час порушення).

 

 

На додачу я зазначу, що відповідно до пункту 4 частини першої статті 40 Кодексу Законів про працю України розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у випадку прогулу можливо тільки при відсутності на роботі більше трьох годин без поважних причин.

З Вашого звернення ми бачимо, що трьох годин немає.

І відсутність на робочому місті буде визнана поважною будь-яким судом або керівником, котрий буде об’єктивно відноситися до ситуації.

 

Дякую за звернення!

Буду вдячний за відгук (на сайті B2B CONSULT)

Бажаю успіхів у справах!

 

ДЛЯ УНИКАННЯ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ - ПРОКОНСУЛЬТУЮ З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.
МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ. КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ 050 19-359-42,
☎ 067-940-63-00

 

або на ресурсі B2B CONSULT
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Буду вдячний за відгук на консультації. Це можливо зробити на сайти B2B CONSULT
===
На сайті можливо поставити пряме запитання АДВОКАТУ.
А також віддячити за роботу консультанта.
Користуємось можливостями, котрі надає B2B CONSULT -
це корисно та безпечно.
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ 050 19-359-42
☎ 067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram