Друга вища освіта та відстрочка від мобілізації

Добрий день!
Мені 28 років, вже є Бакалавр (бюджет) та Магістр (плтане), отримане в Україні.

1) Якщо я зараз поступлю у вищий заклад для отримання другої вищої освіти, це буде відстрочка від мобілізації?

І також по закону Законом України «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян» було абзаци другий і третій частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» викладено у наступній редакції:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки».

Згаданий Закон почав діяти з 12.06.2022.

Таким чином, відповідно до внесених змін, право на звільнення від мобілізації отримали також і здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.
При цьому, ні вказаним Законом, ні Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не передбачено обмежень щодо тих осіб, які можуть скористатись відповідною підставою для відстрочки.

- У моєму випадку я теж можу вступити до ПТУ (тільки платне) для отримання спеціальності і буду звільнений від мобілізації.

І тут вже друге питання, а саме, якщо відповідь на перше питання - відповідь так, тобто я можу отримати другу вищу освіту та буди звільненим від мобілізації, то

2) Що ви порадите, куди краще поступати у моєму випадку?
Може є певні ризики у майбутньому, зміни у законах та додання певних обмеженнь.

15.06.2022 11:57 28240

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

По Вашим питанням.

 

  • Якщо я зараз поступлю у вищий заклад для отримання другої вищої освіти, це буде відстрочка від мобілізації?

 

Так, це буде звільнення від мобілізації, Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не передбачено, що звільнення від мобілізації налається особам, які отримують першу вищу освіту чи якісь інші обмеження.

 

  • Що ви порадите, куди краще поступати у моєму випадку?

 

Ви маєте право поступити туди, куди хочете.

Це Ваше особисте право та Ваш особистий вибір.

На сьогодні, Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» звільняє від мобілізації і осіб, які отримують передвищу та вищу освіту, і осіб, які отримують професійну (професійно-технічну) освіту.

 

Може є певні ризики у майбутньому, зміни у законах та додання певних обмежень.

 

Все може бути, зараз передбачити це не можливо. Не можна однозначно сказати чи будуть змінюватись закони з цих питань чи ні.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram