Виїзд за кордон

Якщо я признаний ВЛК тимчасово непридатним до військової служби строком на шість місяців я маю право на виїзд за кордон?

28.06.2022 14:51 898

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Порядок перетину державного кордону визначений Правилами перетинання державного кордону громадянами України затвердженими Постановою КМУ № 57 від 27.01.1995р.

Відповідно до п. 2-6 Правил у  разі введення на території України надзвичайного або
воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб,
зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил (там мова йде про осіб з інвалідністю), також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову
службу  під  час  мобілізації.
  Ця  норма  не поширюється на осіб,
визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію". Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23
Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Відповідно до листа Адміністрації Державної прикордонної служби України від 17.03.2022р. № 23-6855/0/6-22 обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час. При цьому підтверджуючим документом прикордонною службою визначена довідка військово-лікарської комісії про непридатність. На початку травня на сайті Держприкордонслужби з’явилась стаття, де в якості документа, що підтверджує право на перетин кордону особам визнаним непридатними до військової служби зазначено тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою. Але, нажаль, на практиці прикордонники продовжують керуватись вищезазначеним Листом від 17.03.2022р. № 23-6855/0/6-22. Відповідно до положень п. 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженої Наказом МОУ № 402 від 14.08.2008р. Вам повинні були видати копію такої довідки. Отже наявність відмітки в військово-обліковому документі про тимчасову непридатність та наявність копії довідки ВЛК буде достатнім для перетину державного кордону. З досвіду хочу зазначити, що на деяких пунктах пропуску у осіб, такої категорії вимагали завірену копію довідки ВЛК, тому раджу спробувати звернутись до військомату з проханням завірити наявну у Вас копію довідки ВЛК.

 Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram