Виїзд за кордон

Вітаю 
маю ось таке бронювання(фото прикріпляю) при цьому в військовиму квитку не бачу ніякої помітки (чи має вона бути взагалі?)
чи маю право при такому бронювати виїзжати за кордон без документів на відрядження від компанії?

07.07.2022 18:53 1099

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Законодавством не передбачений обов'язок мати при собі документи про відрядження у разі якщо військовозобов'язаний був заброньований підприємством.

Перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-6 Правил перетинання державного кордону у звязку із тим, що Ви не підлягаєте мобілізації згідно до абз. 2 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Згідно до  абз. 2 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

П. 2-6 Правил перетинання державного кордону ( див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Десь до кінця травня прикордонники керувалися роз'ясненнями Адміністрації прикордонної служби  викладені в Листі №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р., де було вказано, що  для перетину кордону  необхідно надати тільки посвідчення про відстрочку від призову (бронь) та документи про відрядження. 

Що стосується наказу про відрядження. То в цьому листі, яким прикордонники раніше керувалися вказано, що мають бути також документи на відрядження ( наказ на відрядження за кордон). Але  в них політика змінилася, так в пункті перетину такі документи не витребують.

Враховуючи, що посвідчення про вістрочку  вже не видають, то ТЦК та СП (за старою назвою- військомати)  зараз видають довідки про відстрочку ( форма якої до речі теж не була затверджена). Але штамп в військово-облікових документах ( в військовому квитку або тимчасовому посвідченню) не проставляють. Але після 20.05.22р. відстрочку в військоматі окремо отримувати не потрібно у разі бронювання. 

Так, згідно до нових роз'яснень Прикордонної служби, див. за посиланням: Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану (dpsu.gov.ua) , виїхати за підставою пункту 2-6 Правил перетину кордону, мають заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При цьому, прикордонники не зазначають, якими документами Ви маєте підтверджувати цю обставину, а тільки вказують "в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

Тепер відкриваємо Постанову КМУ  від 3 березня 2022 р. № 194 Деякі питання бронювання військо... | від 03.03.2022 № 194 (rada.gov.ua) з останніми змінами від 20.02.2022р., в якій вказано, що:

-органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних ...

- Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони,

-у рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців. 

В Вашому Наказі вказано, що строк відстрочки встановлюється 6 місяців, та стоїть печатка Міноборони, а також печатка Шевченківьского у м. Києві ТЦК та СП  який засвідчує факт надання Вам відстрочки. Тож, окремо отримувати відстрочку в військоматі (довідку про відстрочку), ставити печатки в військово-облікових документах, тощо не потрібно ( такий обов'язок не передбачений законодавством).

Тож, на підтвердження свого права перетину кордону в порядку п. 2-6 Правил перетинання кордону, Вам достатньо пред'явити Наказ про бронювання та закордонний паспорт в пункті перетину. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram