Сделать второй загранпаспорт, находясь за границей

На данный момент я нахожусь за границей и хотел бы сделать себе второй загранпаспорт. При этом у меня уже есть два загранпаспорта: один биометрический и один старого образца, но еще действующий. И есть один нюанс: незадолго до войны, я поменял старый внутренний паспорт на ID-карту, но в неё не внесли данные о месте регистрации, а я в тот момент посчитал этот вопрос не срочным и не успел его решить до войны (потому что для этого надо было ехать на другой конец страны в военкомат и тратить кучу времени).

Можно ли находясь за границей получить загранпаспорт, не имея регистрации места проживания в Украине?
Могу ли я сдать старый, не нужный мне, не биометрический загранпаспорт и получить второй биометрический?

16.08.2022 16:32 647

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня!

Відразу хочу попередити, що положеннями статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що проживання громадян без реєстрації місця проживання тягне за собою попередження. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн). Просто Вам варто це знати.

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У разі постійного проживання або тимчасового перебування за кордоном для оформлення паспорта для виїзду за кордон заявник звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає такі документи:

1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку) або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

У разі коли особі не оформлювався документ, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та/або надає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон);

2) свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, - у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку;

3) документ, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном (у разі наявності);

4) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, - у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

5) відповідні документи, що підтверджують сплату консульського збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати. Оригінал документа про звільнення від сплати консульського збору повертається заявнику, а до заяви-анкети долучається його копія, засвідчена працівником шляхом проставляння відмітки “Згідно з оригіналом” із зазначенням посади, його прізвища та ініціалів, підпису та дати;

За оформлення паспорта за кордоном  у порядку та розмірах, визначених законодавством, а саме:

Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон (крім осіб до 16 років)
Автоматизована обробка даних при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон, у тому числі для осіб до 16 років
Прийняття на консульський облік

6) у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, - може бути подано одну кольорову фотокартку розміром 10-15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування. Фотокартка повинна відповідати вимогам Міжнародної організації цивільної авіації (IКAO) Doc 9303.

55. Для обміну паспорта для виїзду за кордон заявник, який постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, звертається до працівника закордонної дипломатичної установи та подає документи, передбачені пунктом 52 цього Порядку, а також:

1) паспорт для виїзду за кордон, що підлягає обміну;

2) документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими паспорт для виїзду за кордон підлягає обміну (у випадках, визначених у підпунктах 1 і 2 пункту 6 цього Порядку);

3) заяву про повернення паспорта для виїзду за кордон, що підлягає обміну, після його анулювання у зв’язку з наявністю в ньому віз або у випадку, якщо такий паспорт є підставою для отримання/продовження дозвільних документів на проживання в іноземній державі.

57. Працівник закордонної дипломатичної установи, на якого згідно з його службовими обов’язками покладаються функції з прийняття документів та оформлення заяв-анкет, вчиняє дії, передбачені пунктами 24-29 цього Порядку.

58. Працівник закордонної дипломатичної установи, на якого згідно з його службовими обов’язками покладаються функції з оформлення паспорта для виїзду за кордон, вчиняє дії, передбачені пунктом 32 цього Порядку, та приймає до розгляду заяву-анкету.

59. Після прийняття до розгляду заяви-анкети та доданих до неї документів працівник закордонної дипломатичної установи здійснює заходи з ідентифікації особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон.

60. Ідентифікація особи здійснюється на підставі даних, отриманих з баз даних Реєстру.

Пошук в Реєстрі інформації щодо особи здійснюється за поданими персональними даними (у тому числі тими, що змінилися).

Рішення про оформлення паспорта приймається закордонною дипломатичною установою за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності особи до громадянства України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру).

61. Ідентифікація осіб, на ім’я яких оформляється паспорт для виїзду за кордон і стосовно яких відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних облікових документів, відомчих реєстрів, картотек, баз даних.

Для перевірки інформації про особу працівником закордонної дипломатичної установи протягом одного робочого дня з дня прийому заяви-анкети до розгляду до відповідного органу, підприємства, установи, організації, територіального органу/територіального підрозділу ДМС надсилаються запити.

Перевірка за запитом проводиться протягом двох робочих днів з дня його надходження. За результатами перевірки готується відповідь та надсилається до відповідної закордонної дипломатичної установи.

Строк надання відповіді не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня надходження запиту.

У разі термінового оформлення паспорта для виїзду за кордон запит надсилається в день прийняття заяви-анкети до розгляду, а відповідь надається невідкладно в день надходження відповідного запиту.

За відсутності можливості надсилання запитів у електронній формі запити надсилаються на паперових носіях. Допускається надсилання запитів та отримання відповідей каналами відомчої електронної пошти.

62. У разі оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон особі, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, закордонна дипломатична установа надсилає запити до територіального органу/територіального підрозділу ДМС з метою отримання інформації про набуття особою громадянства України та оформлення на її ім’я документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Якщо документ, що посвідчує особу, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, та підтверджує громадянство України, оформлений на ім’я особи, яка постійно проживає або тимчасово перебуває за кордоном, територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, закордонна дипломатична установа надсилає запити до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, який здійснює його повноваження.

У разі ідентифікації особи у такий спосіб інформація про оформлення та видачу їй документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, що зберігається на паперових носіях, сканується та вноситься до відомчої інформаційної системи.

63. У випадку, якщо картотеки заяв про видачу паспорта територіального підрозділу ДМС не збереглися, відсутня будь-яка інформація в наявних обліках територіального органу/територіального підрозділу ДМС, ідентифікація особи, яка постійно проживає за кордоном, здійснюється відповідно до облікових документів та електронного реєстру закордонної дипломатичної установи.

64. Рішення щодо оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон приймається працівником закордонної дипломатичної установи за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності до громадянства України.

65. Матеріали перевірок долучаються до заяви анкети (у разі надсилання та отримання відповідей на паперових носіях), скануються та вносяться до відомчої інформаційної системи МЗС.

Таким чином, повертаючись до Вашого питання моя відповідь буде наступна:

1. Можно ли находясь за границей получить загранпаспорт, не имея регистрации места проживания в Украине?

Відповідь: Довідка про місце реєстрації згідно вимог Постанова КМУ потрібна у разі першого оформлення закордонного паспорту або у разі відсутності паспорту. Закордонною дипломатичною установою необхідно буде установити лише факт Вашої належності до громадянства та ідентифікувати цю частину Вашої особи.

2. Могу ли я сдать старый, не нужный мне, не биометрический загранпаспорт и получить второй биометрический?

Відповідь: Ви можете обміняти всій закордонний паспорт старого зразка на новий біометричний, звернувшись до дипломатичної установи. Після чого Вам буде видано новий паспорт, а старого зразка ви здаєте та він буде анульований. Згідно з чинним законодавством, громадянин України має право мати 2 закордонні паспорти, але не більше двох. 

Буду вдячна за відгук! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram