Чи може людина бути непридатною з ожирінням більше 3-го ступеню?

Доброго дня, чи може людина бути непридатною до військової служби з ожирінняб більше третього ступеню? Мова йде десь про близько 155-160кг на 185 зросту.

24.08.2022 18:27 21168

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Ступень придатності/непридатності осіб до військової служби визначається згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України затвердженим Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008р. № 402. Цим положенням зокрема затверджений Розклад хвороб , станів та фізичних вад, що визначають ступені придатності до військової служби.

Захворювання ожиріння як стан здоров’я, що виключає або обмежує можливість призову на військову служби міститься в статті 13 даного Розкладу. При цьому в цій статті зазначені усі види ожиріння. Далі в статті міститься поділ на значні, помірні, та незначні порушення функцій (пункти «а», «б», та «в»). Саме від віднесення хвороби до значних, помірних або незначних порушень функцій залежить чи підлягає особа мобілізації під час воєнного стану.

В той же час Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України містить Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Пояснення статті 13 зазначають, що є лише три ступеня ожиріння (хоча сучасна медицина виділяє п’ять ступенів). До речі, параметри наведені у Вашому питанні відповідають саме третьому ступеню, оскільки індекс маси тіла за таких показників ваги та зросту становить 43. Згідно зазначених пояснень, ожиріння ІІІ ступеню відноситься до пункту «Б» статті 13 Розкладу хвороб. Особи, в яких діагностовано хвороби, що відповідають статті 13 «Б», графі ІІ можуть бути в індивідуальному порядку визнані непридатними до військової служби або обмежено придатними.

Нажаль наразі, частіше за все ВЛК визначає обмежену придатність, оскільки таке право надано їй вищезазначеним Наказом. Обмежено придатних осіб можуть мобілізувати під час дії воєнного стану.

Що означає термін "обмежено придатний"? Не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Зі свого боку раджу перед відвідуванням військомату, звернутись до цивільного лікаря, можливо до приватної клініки. Пройти обстеження, здати необхідні аналізи та отримати висновок лікаря про наявність ожиріння, його типу та супутніх хвороб. З такими висновками можна йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз поставлений цивільними лікарями.

В разі незгоди з висновками військово-лікарської комісії можна скаржитись з посиланням на наявні документи цивільних лікарів до обласного військомату або до суду. Майте на увазі, що в умовах військового стану військомати дуже неохоче виключають з обліку чоловіків, навіть за наявності всіх підстав для цього.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram