Приватна школа

Добрий день. Хочу розробити бізнес проект середньої школи. Треба покроково описати які етапи необхідні для відкриття школи та провадження освітньоюї діяльності (отримання ліцензії, відкриття фоп/тов, процес виплати зп працівникам, оформлення працівників, обмеження і тд). Бажано мінімізувати податки, тобто придумати схему як виплачувати зп і отримувати прибуток з мінімальними втратами, легально. Також інтересує питання різниці між створенням дистанційної і звичайної школою.

31.08.2022 15:07 909

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1868
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Етапи відкриття приватної школи:

  1. Обрати форму ведення господарської діяльності. Ви повинні визначитись, що для Вас краще: зареєструватися приватним підприємцем (ФОПом), або ж зареєструвати юридичну особу (ТОВ). І хоча варіантів два, але в даному випадку я би порадив однозначно вибирати другий: реєстрація ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю). Реєстрація ФОП доцільна лише в тому випадку, якщо Ви будете проводити тільки курси, семінари, без відкриття навчального закладу.

         1.1. Визначитися з формою оподаткування: або це загальна система, або ж це спрощена (єдиний податок). Тут зрозуміло, що для подальшого ведення бізнесу доцільніше (більш вигідно, бо суми податків менші) зареєструвати ТОВ на 3 групі єдиного податку. Але є обмеження щодо ліміту доходу – в цьому році ліміт 1167 мін зарплат, тобто 7 585 500 грн. 

1.2. Реєстрація ТОВ.

Перед тим, як відкрити ТОВ, засновники (або засновник) повинні з’ясувати і затвердити наступні моменти:

  • назва юридичної особи. Вона повинна бути затверджена як в повній, так і в скороченій формах;
  • дані про бенефіціарного власника (якщо такий є) або обґрунтувати причину його відсутності;
  • місце розташування ТОВ;
  • відомості про кожного із засновників;
  • види запланованої діяльності підприємства з подальшим їхнім відображенням в кодах КВЕД;
  • розмір статутного капіталу із зазначенням точної частки кожного учасника ТОВ;
  • контактну інформацію юридичної особи;
  • установчий документ (Статут), який буде обумовлювати подальші кроки реєстрації ТОВ;
  • найменування керуючого органу (зафіксоване протоколом зборів засновників).

Для реєстрації подати державному реєстратору такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи (форма № 1);
  • рішення засновників про створення юридичної особи;
  • 2 екземпляри Статуту .

Держреєстратор (в тому числі нотаріус) на протязі 3-х робочих днів приймає рішення про реєстрацію ТОВ. В принципі, провести реєстрацію можна і в електронному вигляді (Дія).

Одночасно з реєстрацією можна подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування та реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

До речі, на період воєнного стану діє пільгова ставка для 3 групи єдиного податку, яка складає 2% від обороту. Окрім цього, на період воєнного стану ліміт доходів для 3 групи єдиного податку – не 7,5 мільйонів грн., а 10 мільярдів! Воєнний стан за приблизними розрахунками буде діяти ще як мінімум на протязі року, тому подумайте над цим питанням.

Якщо бачите, що самі не впораєтесь із реєстрацією, то в інтернеті є безліч організацій-посередників, які в мінімальні строки оформлять вам всі необхідні документи.

  1. Зареєструвати право власності на нежитлове приміщення, або підписати договір оренди нежитлового приміщення. (Без цього неможливо отримати ліцензію). Перед вибором приміщення слід чітко спрогнозувати очікувану кількість дітей/школярів/студентів, включно з педагогічним персоналом та обслуговуючим персоналом – від цього залежить площа приміщення. А від площі залежить можливість видачі ліцензії. Відповідно до Державних санітарних правил, влаштування та утримання загальноосвітніх навчальних закладів, якщо школа розміщується в пристосованій будівлі, то набір приміщень та їх площа визначаються у кожному випадку окремо, виходячи з: 
  • типу загальноосвітнього закладу; 
  • кількості і віку учнів; 
  • кількості класів. 
  1. Заключити трудові договори з майбутніми педагогами (викладачами) – без цього також неможливо отримати ліцензію. Їхня кваліфікація повинна бути підтверджена трудовими книжками, дипломами – у відповідності до обраного Вами виду (рівня) освіти.

4. Подати документи на отримання ліцензії на надання освітніх послуг. Порядок отримання ліцензії, а також вимоги, яким має відповідати заклад освіти визначається ліцензійними умовами для кожного виду (рівня) освіти, що передбачені законодавством України: дошкільна, загальна середня, позашкільна, профтехнічна, вища, післядипломна. Отримання ліцензії та підготовка необхідних документів – це мабуть найважчий етап. Більш докладно описано на сайті Верховної Ради за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1187-2015-%D0%BF#Text

якщо Ви збираєтесь здійснювати діяльність з надання позашкільної освіти (дитячо-юнацькі спортивні школи; клуби, академії мистецтв, табори, музичні, художні школи, центри, курси), то Вам ліцензія непотрібна! Що означає термін "позашкільна освіта": якщо діяльність спрямована на підвищення рівня знань, навичок чи навчання новим, але документально результати навчання не підтверджуються свідоцтвом, тобто діяльність не має завершеного циклу навчання, то така діяльність не є освітньою та не потребує ліцензування.

Більш докладно, враховуючи деякі нюанси, я написав Вам на електронну пошту, і туди ж скинув файл з повною консультацією в форматі Word.

__

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на пошту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сан
    Сан
    1 рік
    Консультацiя № 39755
    Приватна школа

    Дякую! Дуже розгорнута і якісна відповідь. Рекомендую

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram