Звільнили заднім числом, перебуваю на лікарняному

Добрий день, звільнили заднім числом, а я перебуваю на лікарняному. Перебуваючи на лікарняному написала заяву про звільнення за власним бажанням, датою кінця лікарняного.

09.09.2022 18:46 727

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до ст. 40 Кодексу законів про працю України: «Не допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці».

Відповідно до п. 2 «Прикінцевих положень» КЗпП України під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Таким чином, на період дії воєнного стану трудові відносини, зокрема з питань звільнення, регулюються ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (посилання на сайті ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text).

Відповідно до ч.1 ст.5 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» «У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки».

Таким чином, роботодавець зобов’язаний був звільнити Вас датою, що є першим робочим днем після тієї дати коли би Ви вийшли з лікарняного а не «заднім числом».

Однак, враховуючи, що дату складення заяви Ви зазначили 05.09.2022, тобто до лікарняного, то факт порушення порядку звільнення Вас роботодавцем під час лікарняного буде складно довести.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» «У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктуриТаким чином, якщо підприємство розташовано у зоні проведення бойових дій, то роботодавець зобов’язаний був Вас звільнити у строк, який Ви зазначили у своїй заяві (тобто 16.09.2022 року). НЕ РАНІШЕ!

            А якщо Ваше підприємство не знаходиться в зоні проведення бойових дій, то Ви ще були зобов’язані відпрацювати два тижні з моменту написання заяви.

Отже, в будь-якому разі, Ваш роботодавець не мав права звільняти Вас раніше ніж 16.09.2022 року.

Дії роботодавця, щодо звільнення Вас «заднім числом» є незаконними.

У Вашому випадку можна звернутися із скаргою на незаконні дії роботодавця до Держпраці за місцем знаходженням роботодавця (юридичною адресою) та просити вжити заходів, щодо усунення порушень Ваших прав та провести відповідну перевірку.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram