Повторне відкриття ФОП

Добрий день.
Я закрив свій ФОП (3 група, спрощена система) в січні 2022. Всі процедури були виконані, ліквідаційний звіт зданий, окрім останної - перевірки і зняття з обліку в податковій. На сайті мінюсту статус значиться як "припинено". Потім почалася війна і ні про яку перевірку вже мови не було. В компанії, яка займалася веденням моєї підприємницької діяльності сказали, що на спрощеній системі новий ФОП я зможу відкрити не раніше 2023 року.
Моє питання:
Чи зможу я відкрити новий ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування, зважаючи на ситуацію з попереднім ФОПом?

19.09.2022 11:51 797

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", державний реєстратор протягом 24 годин після надходження документів, поданих для реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, зобов’язаний внести відомості в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. 

В день внесення в ЄДР відомостей про припинення підприємницького статусу ФОП держреєстратор передає їх в Державну податкову службу, Державну службу статистики та Пенсійний фонд.

Датою зняття з обліку ФОП вважається день отримання даних про держреєстрацію припинення ним підприємницької діяльності.

Згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності, але вже не рахується ФОПом.

Отже, якщо на сайті Мінюсту в державному реєстрі мається запис щодо припинення  підприємницької діяльності, то це свідчить про закриття ФОП, а фізична особа рахується такою, яка раніше була зареєстрована підприємцем.

Щодо перевірки

Відповідно до пп. 78.1.7 ПКУ документальна позапланова перевірка проводиться у разі припинення підприємницької діяльності та призначається за рішенням керівника  контролюючого органу, яке оформлюється наказом, за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ. 

Контролюючий орган має право провести перевірку не пізніше закінчення 1095 дня.Присутність платника податків при невиїзній документальній перевірці не обов'язкова. 

Таким чином, перевірка податковою вже могла бути проведена (так як це не виїзна перевірка) або може бути проведена протягом 1095 дня після припинення, але це не впливає на право повторної реєстрації ФОП, з врахуванням особливостей.

Відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу, порядок обрання  спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої - третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 - 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПК.

ФОП, який в поточному році повторно реєструється як ФОП та до цього уже перебував на спрощеній системі оподаткування, до кінця поточного року може перебувати лише на загальній системі, оскільки вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи у цьому році. Стати платником єдиного податку такий ФОП зможе тільки з 1 січня наступного року.

Отже, у 2022 році Ви можете відкрити новий ФОП лише на загальній системі оподаткування. Відкрити новий ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування можна з нового року, тобто з січня 2023р.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук, якщо консультація була Вам корисною.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram