Перетин кордону на авто з ураїнською реєстрацією коли за кермом не власник (з Польші в Україну)

Які документи або дозволи потрібно мати водієві для перетину кордону у напрямку з Польші назад в Україну на автомобілі з ураїнською реєстрацією, але який зареєстровано на іншу людину? Відповідь необхідна з урахуванням вимог як польської, так і української сторін прикордонного контролю.

19.09.2022 20:36 1072

Консультація виконавця

Доброго дня.

Документи, які необхідно мати при перетині кордону на автомобілі(враховуючи також законодавство ЄС(в т.ч. Польщі)):

- посвідчення водія, що відповідає міжнародним вимогам.

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), в якому особиста інформація має дублюватися латиницею.

- Відмітний знак України автомобілем (UA – розміщується на транспортних засобах ззаду).

- Державний номерний знак на автомобілі. Якщо у вас є індивідуальний номерний знак, пам'ятайте, що він діє тільки на території України. За кордон можна їхати лише на державних номерних знаках.

- поліс «Зелена картка» — договір міжнародного страхування

(Відповідно до ст.16 ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн - членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена карта" власник такого транспортного засобу зобов'язаний мати чинний договір міжнародного страхування, засвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом "Зелена картка".)

Для виїзду за кордон, оскільки ТЗ зареєстроване на іншу людину потрібно також мати (одне з перерахованого нижче):

  • довіреність на право керування цим автомобілем, де буде позначка про дозвіл власника на виїзд за кордон(якщо робити в Польщі - можливо зробити у посольстві України або нотаріуса Польщі, якщо в Україні - у нотаріуса).
  • тимчасовий реєстраційний талон на право керування автомобілем.
  • дозвіл від власника ТЗ через сайт "Дія" - (https://diia.gov.ua/services/priznachennya-nalezhnogo-koristuvacha). На даний момент недоступно.

На практиці виїзду з України(в Україну) - прикордонники України, з урахуванням роз'яснень ДПСУ, прикордонники можуть дозволити перетинання кордону без довіреності або тимчасового талону, та кожен такий випадок розглядають окремо та перевіряють реєстрацію, а також встановлюють, які стосунки пов'язують водія та власника автомобіля та після повної перевірки, представники ДПСУ готові дати дозвіл на виїзд. Але я зауважу, що оскільки це робиться на розгляд прикордоної служби, та у інших країнаї ЄС можуть далі не пропустити без довіреності, я рекомендую оформити один з вищенаведених документів. Якщо такої можливості немає попередньо зв'язатись з прикордонними пунктами(Польщі та України) засобом електронної пошти чи інших контактів. Актуальні телефон прикордоної служби України(працюють) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram