Перелік спецодягу для посад водій легкових і вантажних автомобілів та МЕХАНІК АВТОМОБІЛЬНОЇ КОЛОНИ (ГАРАЖА) (Код КП-3115)

Яки перелік спецодягу для посад водій легкових і вантажних автомобілів та МЕХАНІК АВТОМОБІЛЬНОЇ КОЛОНИ (ГАРАЖА) (Код КП-3115)
і на основі якого документу?
Бо скасований Наказ Комітету по нагляду за охороною праці України від 20 жовтня 1998 року № 207 „Про затвердження Типових норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04 січня 1999 року за № 1/3294.
І які штрафи/ покарання у випадку не забезпечення роботодавцем таким спецодягом / спецвзуттям?

12.01.2023 13:46 1531

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 457
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Яки перелік спецодягу для посад водій легкових і вантажних автомобілів та МЕХАНІК АВТОМОБІЛЬНОЇ КОЛОНИ (ГАРАЖА) (Код КП-3115)і на основі якого документу? — так, Типові норми втратили чинність відповідно до наказу Мінсоцполітики № 1231 від 27.10.2016

Однак, нового нормативного документа, який би закріплював перелік засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для працівників автомобільного транспорту прийнято не було.

При цьому, пунктом 2.6 Правил охорони праці на автомобільному транспорті, затверджених Наказом МНС України від 09.07.2012  № 964 встановлено (чинний), що видача спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ працівникам здійснюється відповідно до вимог Типових Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту.

Тому я раджу базуватися на Типових нормах.  Конкретний перелік ЗІЗ, у тому числі понад Типові норми, встановлюється колективним (трудовим) договором.

Можете ознайомитися з чинним наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16.04.2009 № 62, яким затверджено Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Однак, зазначених Вами посад в ньому немає, лише водій електро- та автовізка, водій навантажувача та різного роду машиністи.

Загальні вимоги до засобів індивідуального захисту, що використовуються працівниками під час трудового процесу, встановлюють Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (далі — Мінімальні вимоги). Вони поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ.

ЗІЗ мають відповідати Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою КМУ від 21.08.2019 № 771.

ЗІЗ є власністю роботодавця, їх обліковують як інвентар. Видачу працівникам і повернення ними ЗІЗ обліковують в особистих картках обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановленої форми.

2) І які штрафи/ покарання у випадку не забезпечення роботодавцем таким спецодягом / спецвзуттям? — забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами є законодавчою вимогою для роботодавця (ст. 8 ЗУ "Про охорону праці").

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram