Питання про МФО

Чи можу запросити списання нарахованих відсотків по кредиту або виграти суд, якщо організація видала кредит по неактуальному паспорту? Не змінив фотографію в 25 років, нового паспорта не робив, виходить що він недійсний

21.09.2022 09:33 730

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Дійсно п. 8 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ, передбачено, що до паспортної книжечки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.

Однак, судова практика виходить з того, що недійсність паспорту сторони договору не є безумовною підставою для визнання такого договору недійсним.

Так суди вказують на те, що справедливість та добросовісність є одними із основних засад цивільного законодавства та цивільних правовідносин (п. 6 ст. 3 ЦК України).

Поведінкою, яка суперечить добросовісності та чесній діловій практиці, є, зокрема, поведінка, яка не відповідає попереднім заявам або поведінці сторони за умови, що інша сторона розумно покладається на них та зазнає негативних наслідків.

Посилання, як на підставу для задоволення позовних про визнання договору недійсним, на використовування ним при укладенні договору недійсного паспорту не відповідає принципу добросовісності.

Будь-який вид договору, який укладається на підставі Цивільного кодексу України, може мати електронну форму. Договір, укладений в електронній формі, є таким, що укладений у письмовому вигляді (статті 205, 207 ЦК України).

За ст. 3 Закону України «Про електронну комерцію» зазначено, що електронний договір - це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків та оформлена в електронній формі.

Електронний договір укладається і виконується в порядку, передбаченому Цивільним та Господарським кодексами України, а також іншими актами законодавства (ч. 7 ст. 11 Закону України «Про електронну комерцію»).

Відповідно ч. 1 ст. 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», електронний підпис є обов’язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувань електронного документа іншими суб’єктами електронного документообігу. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Отже, якщо при зверненні кредитної організації в суд з позовом про стягнення з вас кредитної заборгованості, судом буде встановлено, що саме вами були вчинені дії з отримання кредиту: здійснено вхід в особистий кабінет, підписано договір одноразовим цифровим підписом, кошти були переведені на картку, яка належіть вам, то це буде розцінено судом так, що ваша поведінка не відповідає попереднім заявам та діям.

Іншими словами, якщо судом буде встановлено, що ваші попередні дії дійсно були направлені на отримання кредиту, то суд не відмовить в задоволенні позову про стягнення боргу лише з тих підстав, що у вас був недійсний паспорт.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram