Зняття з військового обліку у зв'язку з виїздом на ПМЖ

Чи може мені відмовити військомат у виїзді на постійне місце проживання закордон, якщо у мене є рішення Державної Міграційної служби України про надання дозволу на виїзд на постійне місце проживання закордон?

24.09.2022 21:14 3602

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

В даному випадку все залежить від того на якій стадії оформлення документі для виїзду за кордон. 

З запиту не однозначно не зрозуміло ви отримали рішення про дозвіл на виїзд та поставили відмітку в паспортному документі про оформлення виїзду на постійне проживання (та відповідно знялись з реєстрації) чи лише отримали рішення ДМС про надання дозволу на виїзд та відмітки не маєте (та відповідно не знялись з реєстрації).

Відповідно до роз'яснення ДПС за посиланням (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/)

громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими  можуть бути:

- відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне  проживання  в  «_________»/печатка  «Оформлено  виїзд  на постійне проживання» ( назва країни і дата);

- відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі  «Постійне  проживання «_________»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському обліку,   яка   формується   з   використанням засобів  відомчої інформаційної  системи МЗС.

Таким чином, якщо вам на підставі рішення ДМС зробили відповідну відмітку в паспортному документі то у військомату дозвіл вам просити не потрібно та можна одразу виїжджати без попереднього відвідування військомату.

Але якщо, ви на стадії зняття з реєстрації та проставляння відповідної відмітки про оформлення виїзду на постійне проживання то без військомату вам не обійтись, так як для зняття з реєстрації (необхідна умова для завершення оформлення документів для виїзду) необхідно знятись з військового обліку (без зняття з обліку реєстратор не зніме з реєстрації місця проживання). 

І в даному випадку, враховуючи ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" дозволяти чи забороняти змінювати місце проживання в воєнний час є виключною компетенцією керівника військомату. При цьому законодавство не визначає які підстави для відмови або для задоволення вимоги про надання дозволу на зміну місця проживання та зняття з обліку, тому це на розсуд керівника військомату. 

Таким чином, відмовити в зміні місця проживання та знятті з обліку керівник може, але повинен відмову обґрунтувати так як згідно з Конституцією України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Що як зазначив Верховний суд включає в себе необхідність обґрунтування посадовою особою свого рішення. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram