Оформлення права власності на землю

Доброго дня. Ситуація наступна: Маю у власності будинок ( садиба, сільська місцевість), будинок перейшов по спадку від покійної бабусі, на будинок оформлено право власності в ДРРП. Земельна ділянка , на який заходится будинок була передана бабусі згідно декрету Каб Міну від 26 грудня 1992 року у приватну власність рішенням сесії місцевої ради у 1996 році. (Про що є витяг із архіву) . На разі є виготовлена технічна документація, про встановлення меж ділянки (ок) в натурі.
Земельна ділянка складається з 2 частин - 0,25 га для БОЖБ і 0,11 для ОСГ, є два кадастрові номери і витяги із ДЗК. На скільки мені відомо, згідно статті 120, Земельного кодексу , у разі набуття права на будівлю чи споруду що заходится на земельній ділянці (в даному випадку ділянці спадкодавця), права на земельну ділянку також переходять із будинком, у тій самій кількості і з тим самим цільовим призначенням. Тому як зараз далі зареєструвати право власності на ці ділянки ? Чи можливо обійти необхідність подавится на рішення сесії місцевої ради (які відмовляються розглядати такі питання у військовий час) ? Адже фактично, рішенням 1996 року , ця земля вже була передана у приватну власність покійній.
24.10.2022 20:09 654

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня.

Так. Ви все правильно розумієте, якщо Ваша Бабуся отримала земельну ділянку у власність, то Вам як спадкоємцю має бути передана у спадок і земельна ділянка.

Стаття 120 Земельного кодексу регулює перехід права власності земельної ділянки у разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (житлового будинку), якщо земельна ділянка не була у власності попереднього власника.

У Вашому випадку Бабуся вже отримала у приватну власність земельну ділянку згідно декрету Кабінету Міністрів від 26 грудня 1992 року за рішенням сесії місцевої ради у 1996 році.

А тому, ця земельна ділянка входить до складу спадкового майна і рішення місцевої влади про передачу Вам земельної ділянки не потрібно, адже рішення про передачу цієї земельної ділянки вже приймалось місцевою радою.

Проте, Ви маєте право на отримання цієї ділянки, як спадкоємець.

Згідно п. «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Частиною 1 ст. 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте, розпочав процедуру оформлення права власності на земельну ділянку відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування, а саме: права на завершення оформлення права власності та одержання правовстановлюючого документа, що посвідчує про право власності на землю на ім`я спадкоємця.

На момент прийняття рішення про передачу Вашій Бабусі земельної ділянки у власність в 1996 році не було державного реєстру та реєстрація у той спосіб, який на даний момент вимагає законодавство не здійснювалась, а отже право власності Вашої Бабусі на земельну ділянку не зареєстровано.

Скоріш за все саме з цих причин нотаріус не може видати Вам свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, а отже Вам необхідно звернутись до нотаріуса і отримати відповідну відмову.

Далі, Вам необхідно звернутись  із позовною заявою про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування до суду за місцем знаходження спадкового майна (земельної ділянки).

Отже, Вам не потрібно звертатись до місцевої ради, адже право на спадкове майно, яке набуте спадкодавцем за його життя, але не зареєстроване належним чином розглядається в судовому порядку.

По суті з описаної Вами ситуації це все. Якщо є уточнення, чи питання, пишіть.

Якщо в подальшому виникнуть будь-які питання, які потребують юридичної допомоги обов’язково звертайтесь.

Контакти для зв’язку: вайбер: 098-777-4076; 093-764-9084; телеграм: @Inna_A_1;

 

Дякую за звернення!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram