Продаж нерухомості, податок (нерезидент)

Які умови треба виконати, щоб не було обов"язку сплати податку при продажу нерухомості?
Вхідні дані: продаж першої (та єдиної) нерухомості на протязі двох календраних років. Варіант 1 особа резидент України. Варіант 2 - нерезидент (громадянин що виїхав на пмп).
Якщо в будь-якому разі потрібно сплачувати податок то які саме ? (на вартість продажу чи різницю в ціні (покупка-продаж)

25.10.2022 18:28 762

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Добрий день. Дякую за вибір.

Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість такого об'єкта, розраховану модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче за ринкову вартість такого об'єкта, визначену суб'єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Зменшення доходу на суму підтверджених витрат на його придбання можливе лише при продажу третього та наступних об'єктів нерухомого майна протягом року. Тому у Вашому випадку при всіх аналізованих ситуаціях розрахунок податку відбуватиметься із суми продажу. 

Отже, виходячи із зазначених Вами ситуацій: 

1. Під час продажу квартири резидентом через 2 роки після придбання, сума податку становитиме: 6,5% від оціночної вартості (5% податок з доходів фізосіб + 1,5% військовий збір)

2. Під час продажу квартири нерезидентом через 2 роки після придбання сума податку становитиме 19.5% від оціночної вартості  (18% податку з доходів фізосіб + 1,5% військовий збір). 

В разі продажу квартири через 3 роки після придбання, сума податку становитиме нуль гривень як для резидента так і для нерезидента. 

Якщо залишилися додаткові питання, звертайтесь за номером +38-050-301-67-55 (дзвінки та будь-який месенджер). Сподіваюся моя відповідь була Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram