Відкрито виконавче провадження на стягування штрафу з порушення пдр

Прийшло повідомлення про відкриття виконавчого провадження із-за того що не сплатив штраф з порушення пдр. Чи має сенс взагалі вирішувати через суд це питання? так як постанова про порушення пдр була виписана з помилками (невірно указане прізвище, не були показані докази, а також фіксація швидкості була не в автоматичному режимі)
чи варто взагалі оскаржувати щось?
08.11.2022 10:12 888

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Статтями 291, 299 КУпАП передбачено, що постанова адміністративного органу  у справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку оскарження цієї постанови.

Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення, або про відмову в її отриманні.

Відповідно до статті 289 КУпАП постанова по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом 10 днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, протягом 10 днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено.

Вимоги заяви мають грунтуватися на нормах КУпАП з обов’язковим обгрунтуванням мотивів, чому скаржник вважає оскаржувану постанову незаконною. Результат залежить саме від переконливості аргументів та наявності належних доказів. Тобто, у заяві необхідно зазначити усі наявні зауваження з вашого боку. 

Отже, законодавством передбачено право водія на оскарження постанови про адміністративне правопорушення. Але, при цьому, треба звернути увагу на строк для оскарження - сплинув він чи ні. Якщо строк для оскарження ще не минув, то Ви можете звернутися із заявою до суду. Якщо строк на оскарження вже закінчився, то Ви можете звернутися до суду із клопотанням про поновлення строку на оскарження, якщо строк було пропущено з поважних причин і є докази цього. 

Таким чином, для прийняття рішення -  чи варто взагалі оскаржувати, необхідно врахувати наступні моменти:

- строк на оскарження;

- суму штрафа, оскільки оскарження може бути дорожче самого штрафу. За подання  заяви до суду необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0.2 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 454 гривні. Тому треба зіставити суму штрафу, яку необхідно сплатити, та витрати на судовий процес. 

Окрім цього, звертаємо вашу увагу на строки для виконання постанови про накладення адміністративного стягнення. Відповідно до ст. 303 КУпАП не підлягає виконанню постанова про накладення адміністративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення.

Отже, перевірте цей момент. Якщо постанова про порушення пдр була пред’явлена до виконавчої служби після спливу 3-х місяців з дня складання, то це є підставою для закриття виконавчого провадження. Це поширена практика, тому слід звернути на це увагу. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram