Оформлення права власності на земельну ділянку (Закон України від 19.10.2022 № 2698-IX)

Маю наступне питання: до введення військового стану я розпочав процес оформлення спадку під покійної бабусі, а саме - присадибний будинок та земельну ділянку де він розташований. Через відсутність право встановлюючих документів, визнання права відбувалося в судовому порядку. Позов був задоволений. Будинок вже зареєстрований на мене, про що є витяг з ДРРП. Стикнувся з проблемою оформлення саме земельної ділянки під будинком. Земельна ділянка була видана покійній згідно декрету Каб Міну від 26 грудня 1992 року у приватну власність рішенням сесії місцевої ради у 1996 році. (Про що є витяг із архіву) . На разі є виготовлена технічна документація, про встановлення меж ділянки (ок) в натурі. Земельна ділянка складається з 2 частин - 0,25 га для БОЖБ і 0,11 для ОСГ, є два кадастрові номери і витяги із ДЗК (Хоча раніше земля видана рішенням як одна ділянка 0,36 га). Оскільки далі по процедурі оформлення необхідно пройти сесію місцевої ради, де вона згідно мого клопотання приймають рішення про безоплатну передачу цих ділянок мені у власність з вказанням відповідних кад.номерів. - через військовий стан такі передачі були заборонені, до поки не вийшов Закон України від 19.10.2022 № 2698-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель. Де зокрема йдеться про те, щоб дозволити безоплатну приватизацію у військовий час, тим хто має на земельній ділянці будинок у власності. Це якраз таки мій випадок. Але не зрозуміло, чи можна згідно цього закону приватизувати 2 зем. ділянку під ОСГ, адже будинок знаходиться на ділянці під БОЖБ ? Фізично ці дві ділянки не розділені парканом, а йдуть як одна ділянка з городом. Який алгоритм дій по приватизації згідно цього закону ? Чи він вже набрав чинности ? Чи можу я вимагати від місцевої ради прийняти клопотання по данному питанні ? І Саме головне чи можливо приватизувати обидві ділянки ?

Закон України від 19.10.2022 № 2698-IX

27.11.2022 18:21 1936

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго часу, Павло.

Наскільки я розумію Вас цікавлять зміни до пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України в частині доповнення, а саме

«підпункт 5 доповнити другим реченням такого змісту:

"Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом". Визначення «а також» це і є вказівка на різні земельні ділянки, що у Вашому випадку – обидві.

Безпосередньо в підпункті 5) пункту 27 Перехідних положень йдеться, що

«під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей:

5) безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється;»

З огляду на зміни, то внесена заборона на безоплатну передачу земельних ділянок не поширюється на земельні ділянки, які були передані у користування до 01.01.2002 року.

Отже, якщо земельна ділянка була передана у користування в 1996 році, то органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення стосовно цієї земельної ділянки в умовах воєнного стану.

Закон України від 19.10.2022 № 2698-IX набув чинності 19 листопада 2022 року, крім деяких пунктів зазначених в пункті 1 Прикінцевих положень цього Закону, які набувають чинності 19 квітня 2023 року.

В частині внесення змін до підпункту 5) пункту 27) Закон набув чинності з 19 листопада 2022 року, але краще дочекатись коли зміни будуть внесені безпосередньо до самого тексту перехідних положень ЗКУ.

Тобто, місцева рада під час дії воєнного стану може приймати рішення про безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність, які були передані у користування до 01.01.2022 року.

Вказана норма стосується як земельних ділянок під БОЖБ так і ОСГ, адже положення норми містять умови про земельні ділянки під будинком та земельні ділянки у користуванні. Значення не має розділені вони фізично , чи ні.

Щодо алгоритму дій, то порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами визначено в статті 118 Земельного кодексу України і зміни до цієї норми на час воєнного стану не вносились, отже алгоритм такий, як і був раніше.

  1. Виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
  2. Реєстрація технічної документації у Державному земельному кадастрі.
  3. Звернення до органу місцевого самоврядування із клопотанням про передачу земельної ділянки у приватну власність до якого додаються розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та витяг з Державного земельного кадастру.

Ви 100% маєте право вимагати від місцевої влади прийняття Вашого клопотання, бо це право гарантоване статтею 40 Конституції України, яке відповідно до статті 64 Конституції України не може бути обмежене в умовах воєнного стану.

Ви можете приватизувати обидві земельні ділянки, оскільки вони були передані у користування до 01.01.2002 року, а отже передбачена пп.5 п.27 Перехідних положень ЗКУ заборона на такі ділянки не поширюється.

Проте, звертаю Вашу увагу на наступне.

Приватизація землі – це передача приватним особам у приватну власність земельних ділянок з державної або комунальної власності.

Тобто, орган місцевого самоврядування уповноважений приймати рішення про безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність із земель державної або комунальної власності.

У Вашому випадку земельні ділянки вже були передана у власність Вашій бабусі і рішення про безоплатну передачу орган місцевого самоврядування вже приймав, а отже земельні ділянки вибули зі складу земель державної або комунальної власності і це означає, що місцева рада не має права розпоряджатись правом на такі ділянки.

Проте, мені відомо, що на практиці органи місцевого самоврядування приймають рішення про приватизацію нерухомого майна (землі та житла), яке не входить до складу державного, або комунального, яким вони не мають права розпоряджатись. Це неправомірні рішення, але вони є діючими доки всіх влаштовують. Можливо такі рішення приймаються з точки зору, що передача ділянки відбулася, але не відбулося її прийняття, оскільки відсутня державна реєстрація права власності. Але це суб’єктивне і неправильне тлумачення закону. 

Ви можете подавати своє клопотання до місцевої ради, але з точки зору закону це питання має вирішувати суд за позовною заявою про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Якщо є уточнення, чи питання, пишіть.

Якщо в подальшому виникнуть будь-які питання, які потребують юридичної допомоги обов’язково звертайтесь.

Контакти для зв’язку: вайбер: 098-777-4076; 093-764-9084; телеграм: @Inna_A_1;

Дякую за звернення!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram