По договору утримання й виховання дитини, зміни через онлайн сервіс

Вчора розмістив запит, сьогодні інтерфейс видає "не вдалося взяти консультацію в роботу", розміщую повторно:

Доброго дня! Два роки тому розлучився, взаємних претензій не було, уклали договір про утримання й виховання доньки (нотаріально не засвідчували, нотаріус сказав, що не потрбно, адже ми несемо договір в суд). Судове засідання затвердило умови вказані у договорі, як належні, судовим рішенням шлюб припинено й ухвалено, що утримання й виховання доньки ми забезпечуємо згідно з цим нашим договором, а саме - проживає дитина з матір`ю, а я плачу аліменти. Договір містить пункт про те, що ми вправі за двосторонньою згодою змінювати його умови додатковими угодами. Зараз через те, що колишня переїхала й проживає у Лондоні без доньки, а дитина хоче жити не з бабусею, а зі мною, у нас виникла така необхідність - у зміні істотних умов договору. Тобто - замінити положення про те, що проживає дитина з матір`ю, а аліменти патить батько, на протилежні - проживає дитина зі батьком, а мати приймає участь у матеріальному забезпеченні. Як це організувати без необхідності перевозити колишню з Лондону у Київ? Наприклад чи легально буде оформити додаткову угоду через сервіс онлайн підписання договорів "Вчасно" у якому ми з колишньою обоє зареєстровані? В сервісі Вчасно підтвердили, що вони дають таку можливість, хотів би впевнитися у тому, що це законно й не порушує яких небуть норм. Як саме це оформити через Вчасно та електронний підпис?

14.12.2022 13:27 589

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

 Доброго вечора!

За загальним правилом договір про здійснення батьківських прав та виконання обов’язків, як і договір про сплату аліментів укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (ч.4 ст.157 та ч.1 ст. 189 Сімейного кодексу України).

Проте, мирова угода (договір), яка(й) затверджується судом не потребує нотаріального посвідчення, оскільки суд уповноважений на вирішення питань у всіх правовідносинах, що виникають між особами та, зокрема, наділений правом затверджувати будь-які угоди, які не суперечать законодавству.

Положеннями ч.1,2 ст. 651 Цивільного кодексу України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно до ч.1 ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

При цьому, відповідно до ст. 654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

З огляду на вказані положення змінити умови договору, які затверджені судом можна лише  в судовому порядку, адже тільки за таких умов буде дотриманий порядок вчинення змін в такій самій формі.

За таким, внести зміни до договору затвердженого судом шляхом укладання додаткової угоди без участі суду не можливо, адже така угода буде недійсною.

Оскільки суд не задіяний в сервісі «Вчасно», то і затвердити таку угоду суд не зможе, а отже укладання додаткової угоди через сервіс «Вчасно» з дотриманням вимог закону неможливе.

Проте, Ви можете звернутись до суду, який затверджував угоду з відповідною заявою (позовом) про внесення змін до договору в зв’язку із зміною істотних обставин надавши про це відповідні докази.

В свою чергу суд має право розглядати справу без особистої участі сторін, але для цього потрібно буде, щоб Ваша колишня дружина надала письмову згоду суду (повідомила суд) про те, що вона згодна на зміни до договору і згодна, що справа буде розглядатись без її участі.

При цьому, суд має власний електронний сервіс з використанням якого Ваша колишня дружина може офіційно (дистанційно без виїзду) направити всі документи і заяви (з електронним цифровим підписом), які будуть потрібні, або вимагаються.

За таким, Вам потрібен не сервіс «Вчасно», а сервіс Електронний суд ( https://e-court.mail.gov.ua ) яким Ви можете скористатись, щоб змінити умови Вашого договору.

 

За потреби юридичної допомоги звертайтесь.

 

Дякую за звернення!

Контакти для зв’язку: вайбер: 098-777-4076; 093-764-9084; телеграм: @Inna_A_1;

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram