Довідка ВЛК відсутня

Отримав тимчасове посвідчення військовозобов’язаного про ВИКЛЮЧЕННЯ з військового обліку за станом здоров`я.

Але не отримав довідки ВЛК.
Для виїзду за кордон потрібна і довідка і посвідчення/військовий квиток.
Як мені отримати тепер довідку ВЛК, не проходячи ВЛК знову?

25.12.2022 01:24 2124

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго ранку. 

Ви можете спробувати виїхати лише на підставі запису в тимчасовому посвідченні про непридатність до військової служби із виключенням. Адже тимчасове посвідчення це є також військово-обліковий документ, за юридичною силою рівним з військовим квитком ( на практиці видається у разі відсутності бланків військового квитка). Див. за посиланням Положення про військовий квиток: Про Положення про військови... | від 30.12.2016 № 582/2016 (rada.gov.ua)  та Порядок видачі тимчасового посвідчення: Про тимчасове посвідчення військ... | від 21.11.2017 № 610 (rada.gov.ua) згідно до якого, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

Військовий квиток або тимчасове посвідчення є військово-обліковим документом, адже згідно до п. 16 Положення про ведення військового обліку, 

Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

Так,якщо Ви  були виключені з обліку за станом здоров'я  за Наказом МОУ про ВЛК №402  (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) то Ви, відповідно не пілягаєте постановці на облік, а отже  не  є військовозобов'язаним та маєте право перетинати кордон (див. також  за посиланням роз'яснення прикордонної служби :Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

"Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку")

Згідно до абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Оскільки Ви були виключені з обліку, на сьогоднішій день Ви не є військовозобов’язаним, а тому Ви вважаєтеся   "окремою категорією громадян".

Згідно до  п. 2-6 Правил перетинання кордону  (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua):  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Тож, оскільки Ви не підлягаєте мобілізації згідно з ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, Ви маєте право перетнути кордон на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону.

Про факт виключення Вас з військового обліку свідчить відповідний запис в тимчасовому посвідченні, що є підставою для виїзду за кордон, цього документу достатньо для перетину кордону.

При цьому, отримати довідку ВЛК теж не є проблемою, Вам достатньо звернутися до ТЦК СП (військомату де перебуває Ваша особова справа), Вам мають видати цю довідку ВЛК, в якій буде вказаний відповідний пункт статті розкладу хвороб, за якою Вас було виключено з обліку. Вам цю довідку мають без проблем надати без повторного проходження ВЛК, адже направити Вас на ВЛК підстав немає, Ви були виключені з обліку, та більше не підлягаєт

Разом з тим, пропоную Вам звернутися мені на пошту, я Вам надам індивідуальне розяснення Адміністрації ДПС на запит мого клієнта (з аналогічним питанням) про перелік документів, який має бути у чоловіка який був виключений з військового обліку для виїзду за кордон, можу скинути Вам для ознайомлення. В цьому листі зазначається лише про наявність відповідної відмітки саме в військово-обліковому документі. 

Моя ел. пошта:marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram