Закриття або переоформлення на іншого директора ТОВ

Добрий день. В мене таке запитання чи можливо якось закрити ТОВ або вийти з посади директора, якщо я знаходжусь за кордоном і немає можливості особисто бути присутнім у юриста при переоформленні фірми на іншого директора або її закриття. Зараз там офіційно вважається з робітників тільки директор (тобто я) і все більше робітників немає. С початку війни робота зупинилась і я як директор спочатку був у відпустці за свій рахунок, а потім призупинено через COVID. Якщо можно описати варіант с закриттям ТОВ та переоформлення на іншого директора (з нюансом якщо це роботи з закордону).

11.01.2023 11:49 642

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Директор ТОВ то найманий працівник, його назначають на посаду та звільняють  виключно засновники товариства. Для цього директора має подати відповідну заяву про звільнення за п. 1 ст. 36 КЗпП (згода сторін) або ст. 38 КЗпП (за власним бажанням).

Для оформлення звільнення має бути складений протокол зборів засновників ( або якщо засновник один-рішення засновника), яким звільняється директор та призначається інший директор. Цей протокол посвідчується нотаріально та надалі подається державному реєстратору, який проводить реєстраційну дію в реєстрі ЄДР. 

Протоколом може бути призначена особа на здійснення реєстраційних процедур (наприклад, новопризначений директор) та проведення звільнення директора за процедурою що передбачена нормами трудового законодавства: видає та підписує наказ товариства про звільнення,    проводить всі розрахунки з директором при звільненні та вносить відповідний запис в трудову книжку, та видає її на руки (або надсилає поштою).

Якщо товариство не здійснює діяльність, новий  директор не призначається, то тоді в цьому протоколі  обрирається або вказуються дані про засновника який буде виконувати обовязки директора без нарахування заробітної плати. Він далі в реєстрі ЄДР та в податкових органах буде обліковуватися як підписант від імені товариства.

Далі вже новий директор оформлює сертифікати електронного підпису і  новий договір про обмін електронними документами з податковою інспекцією, подається   інформація в банк, в якому товариство обслуговується, оформлюються  нові картки зразків підписів  директора в банку. Картки зразків підписів в банку потрібно засвідчити нотаріально.

Але, Ваша задача зв'язатися із засновниками товариства та домовитися як передати заяву про звільнення, далі вони вже самостійно без Вашої участі можуть провести всі ці процедури.

Щодо припинення (закриття) товариства, то директор не має таких повноважень. Таке рішення приймається виключно засновниками компанії.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram