Установление отцовства онлайн удаленно

Здравствуйте, по Украинскому свидетельству о рождении у сына только мать, по свидетельству днр отец вписан, мать умерла, можно ли отцу установить отцовство в Украине онлайн находясь в Латвии, ребенку 14 лет. Есть свидетельство днр о рождении ребенка и о смерти матери. Отец биологический

21.01.2023 10:41 541

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Здравствуйте!

ВАМ НЕОБХОДИМО УСТАНАВЛИВАТЬ НЕ О ЦОВСТВО, А В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ В УКРАИНЕ ПРИЗНАТЬ ДОКУМЕНТЫ ВЫДАННЫЕ В "ДНР" (СВИДЕТЕЛЬСТВО О РОЖДЕНИИ РЕБЕНКА И СВИДЕТЕЛЬСТВО О СМЕРТИ).

ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В СУД МОЖНО ЧЕРЕЗ СЕРВИС "ЕЛЕКТРОННИЙ СУД", НО СКОРЕЕ ВСЕГО ВАМ НЕОБХОДИМО БУДЕТ НАНИМАТЬ АДВОКАТА (ОФОРМЛЯТЬ ДОВЕРЕННОСТЬ В ЛАТВИИ), КОТОРЫЙ БУДЕТ ЗАНИМАТЬСЯ ВАШИМ ДЕЛОМ В УКРАИНЕ. 

Частиною 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визначено, що будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами на тимчасово окупованій території, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом, є недійсним і не створює правових наслідків.

Водночас - 07 травня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України», яким, зокрема, ч.3 цієї статті - доповнено словами «крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану»

Так, у практиці Міжнародного суду ООН, питання про окуповані території сформульовані як «намібійські винятки» за якими: документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян.

При цьому, у справіу справах «Кіпр проти Туреччини» (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001) та «Мозер проти Республіки Молдови та Росії» (Mozer v. the Republic of Moldova and Russia, 23.02.2016) - ЄСПЛ констатував, що зобов`язання ігнорувати, не брати до уваги дії існуючих de facto органів та інститутів [окупаційної влади] є далеким від абсолютного.Для людей, що проживають на цій території, життя триває. І це життя потрібно зробити більш стерпним і захищеним фактичною владою, включаючи їх суди; і виключно в інтересах жителів цієї території дії згаданої влади, які мають відношення до вказаного вище, не можуть просто ігноруватися третіми країнами або міжнародними організаціями, особливо судами, у тому числі й цим.

  • Вирішити інакше, означало б зовсім позбавляти людей, що проживають на цій території, всіх їх прав щоразу, коли вони обговорюються у міжнародному контексті, що означало б позбавлення їх навіть мінімального рівня прав, які їм належать» (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001, §96).
  • Визнання актів окупаційної влади в обмеженому контексті захисту прав мешканців окупованих територій ніяким чином не легітимізує таку владу (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001, §92).
  • Першочерговим завданням для прав, передбачених Конвенцією, завжди має бути їх ефективна захищеність на території всіх Договірних Сторін, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої Договірної Сторони (тобто є окупованою) (Mozer v. the Republic of Moldova and Russia, 23.02.2016, §142).

Суд може застосувати названі загальні принципи («Намібійські винятки»), сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, у контексті як мінімум «реєстрація народжень, смертей і шлюбів», виданих закладами, що знаходяться на окупованій території, у сукупності з іншими доказами, як встановлення можливих фактів, оскільки встановлення цих фактів має істотне значення для реалізації низки прав людини (громадянина України).

Визнання актів окупаційної влади в обмеженому контексті з метою захисту прав і свобод громадян України на тимчасово окупованих територіях, ніяким чином не легітимізує таку владу. Розгляд державними органами таких документів не означає автоматичного визнання окупаційної влади. У той же час держава має вживати заходів щодо ефективного захисту прав громадян на своїй території, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої держави.

До того ж - як вказав ВС КЦС - документи, видані органами та установами (зокрема, закладами реєстрації актів цивільного стану), що знаходяться на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, як виняток можуть братись до уваги судом та оцінюватись разом із іншими доказами в їх сукупності та взаємозв`язку, зокрема, під час розгляду справ у порядку ст. 315 ЦПК України.

В статті 317 Цивільного процесуального кодексу України визначені особливості встановлення факту народження дитини під час дії воєнного чи надзвичайного стану чи окупації певної території.
Так, відповідна заява може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України (при цьому місце проживання чи реєстрації заявника значення не має).

Подати заяву до суду про встановлення факту, як і багато інших документів, можливо онлайн (звісно якщо є доступ до мережі Інтернет) через відповідний сервіс «Електронний суд».
Важливо також знати, що заявники у справах за заявами про встановлення факту народження та смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору.
До того ж було надано лист-роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 22.04.2021 № 985/0/208-21 щодо скасування вимоги отримання відмови від органів державної реєстрації актів цивільного стану. Тобто, особа може звертатися одразу до суду, що спрощує процедуру визнання фактів народження та смерті.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram