Грошове забезпечення військовослужбовця виплачується не в повному обсязі

Я, військовослужбовець ЗСУ, після поранення був переведений у військову частину, що знаходиться в резерві. Маю рішення ВЛК "обмежено придатний для проходження військової служби" та чекаю на переведення в іншу частину для подальшого проходження служби. Рапорт на переведення написаний, до нього додано відношення з частини, яка готова прийняти. Тобто документи на переведення вже в роботі і від мене не залежить те, наскільки довго я знаходжусь в даній військовій частині.

Згідно з пояснень командування, якщо військовослужбовець перебуває в цій частині, без посади й не зарахований до особового складу частини, а є в підпорядкуванні командира частини більше 2 місяців, то грошове забезпечення має виплачуватись на рівні 500 грн на місяць (замість ≈ 14 000 грн).

Потрібна ваша консультація, щодо законності зменшення виплати військовослужбовцям в такій ситуації.

23.01.2023 14:44 2046

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

На жаль, ваше командування праве.

Відповідно до підпункту 10 пункту 116 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153, зарахування військовослужбовців наказами по особовому складу в розпорядження посадових осіб, які мають право призначення на посади, для вирішення питання щодо дальшого їх службового використання допускається в разі визнання військовослужбовця військово-лікарською комісією непридатним чи обмежено придатним до військової служби - до звільнення з військової служби.

При цьому, військовослужбовці звільняються з посад та зараховуються в розпорядження посадових осіб наказами командирів (начальників), які мають право призначення на ці посади. Військовослужбовці, які зараховані в розпорядження відповідно до підпунктів 1 - 12-1 цього пункту, продовжують проходити військову службу згідно з цим Положенням, виконуючи обов’язки військової служби в межах, визначених посадовою особою, у розпорядженні якої вони перебувають.

ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам​ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0745-18/conv#...):

XXVIII. Виплата грошового забезпечення у період перебування у розпорядженні або звільнення від посад

1. Грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), зарахованим у розпорядження відповідних командирів або звільненим від посад, виплачується в розмірі грошового забезпечення, яке військовослужбовці отримували за займаними посадами до зарахування в розпорядження, але не більше ніж два місяці.

2. Днем звільнення військовослужбовця з посади, яку він займає, вважається день закінчення здавання справ і складання обов’язків за посадою в межах установлених строків.

6. Грошове забезпечення військовослужбовцям після перебування у розпорядженні понад два місяці виплачується в розмірі окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років, за винятком випадків продовження строків виплати за рішенням Міністра оборони України.

7. Грошове забезпечення військовослужбовців під час перебування у розпорядженні підлягає перерахунку в разі набуття права на збільшення розмірів окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років, а також змін у нормах грошового забезпечення.

III. Оклади за військовими званнями

1. Оклади за військовими званнями виплачуються в розмірах, визначених у додатку 14 до постанови № 704.

2. Оклади за військовими званнями (крім військовослужбовців строкової військової служби) виплачуються:

із дня підписання наказу про присвоєння відповідних звань - військовослужбовцям під час проходження військової служби;

із дня зарахування до списків особового складу військової частини - особам, прийнятим на військову службу за контрактом;

із дня відправлення з районного (міського) військового комісаріату (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) до військової частини - військовослужбовцям, призваним на військову службу під час мобілізації, на особливий період, або на військову службу осіб офіцерського складу.

Оклади за військовими званнями особам, прийнятим на військову службу за контрактом під час проходження строкової військової служби, виплачуються з дня укладення контракту.

3. Оклади за військовими званнями особам, звільненим з військової служби з присвоєнням офіцерського звання, не виплачуються.

Додаток 14
до постанови Кабінету Міністрів України
від 30 серпня 2017 р. № 704
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
28 жовтня 2020 р. № 1038)

СХЕМА тарифних коефіцієнтів за військовим (спеціальним) званням військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу

Військові (спеціальні) звання

Тарифний коефіцієнт

Генерал, адмірал, генерал служби цивільного захисту

1

Генерал-лейтенант, віце-адмірал, генерал-полковник служби цивільного захисту, генерал-полковник внутрішньої служби, генерал-полковник податкової міліції

0,96

Генерал-майор, контр-адмірал, генерал-лейтенант служби цивільного захисту, генерал-лейтенант внутрішньої служби, генерал-лейтенант податкової міліції

0,92

Бригадний генерал, коммодор, генерал-майор служби цивільного захисту, генерал-майор внутрішньої служби, генерал-майор податкової міліції

0,88

Полковник, капітан 1 рангу, полковник служби цивільного захисту, полковник внутрішньої служби, полковник податкової міліції

0,84

Підполковник, капітан 2 рангу, підполковник служби цивільного захисту, підполковник внутрішньої служби, підполковник податкової міліції

0,8

Майор, капітан 3 рангу, майор служби цивільного захисту, майор внутрішньої служби, майор податкової міліції

0,76

Капітан, капітан-лейтенант, капітан служби цивільного захисту, капітан внутрішньої служби, капітан податкової міліції

0,72

Старший лейтенант, старший лейтенант служби цивільного захисту, старший лейтенант внутрішньої служби, старший лейтенант податкової міліції

0,68

Лейтенант, лейтенант служби цивільного захисту, лейтенант внутрішньої служби, лейтенант податкової міліції

0,64

Молодший лейтенант, молодший лейтенант служби цивільного захисту, молодший лейтенант внутрішньої служби

0,62

Головний майстер-сержант, головний майстер-старшина

0,6

Старший майстер-сержант, старший майстер-старшина

0,59

Майстер-сержант, майстер-старшина, старший прапорщик  служби цивільного захисту, старший прапорщик внутрішньої служби, старший прапорщик податкової міліції

0,58

Штаб-сержант, штаб-старшина, прапорщик служби цивільного захисту, прапорщик внутрішньої служби, прапорщик  податкової міліції

0,54

Головний сержант, головний корабельний старшина, старшина служби цивільного захисту, старшина внутрішньої служби

0,5

Старший сержант, головний старшина, старший сержант служби цивільного захисту, старший сержант внутрішньої служби

0,46

Сержант, старшина 1 статті, сержант служби цивільного захисту, сержант внутрішньої служби

0,42

Молодший сержант, старшина 2 статті, молодший сержант служби цивільного захисту, молодший сержант внутрішньої служби

0,38

Старший солдат, старший матрос

0,34

Солдат, матрос, рядовий служби цивільного захисту, рядовий внутрішньої служби, рядовий податкової міліції

0,3

Рекрут

0,25

__________
Примітки:


1. Оклади за військовим (спеціальним) званням визначаються в порядку, встановленому пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704. У разі коли розмір окладу визначено у гривнях з копійками, цифри до 4,99 відкидаються, від 5 і вище заокруглюються до 10 гривень.
2. Виплата військовослужбовцям окладів за військовими званнями “генерал-полковник”, які присвоєні до 1 жовтня 2020 р., зберігається за ними у розмірах, встановлених законодавством.
3. Виплата військовослужбовцям окладів за військовими званнями “старший прапорщик”, “старший мічман”, “прапорщик”, “мічман”, “старшина”, “головний корабельний старшина”, які присвоєні до 1 жовтня 2020 р., зберігається за ними до завершення проведення переатестації у розмірах, встановлених законодавством.

{Додаток 14 в редакції Постанови КМ № 1038 від 28.10.2020 - застосовується з 1 жовтня 2020 року}

4. Установити, що розміри посадових окладів, окладів за військовими (спеціальними) званнями військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу визначаються шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з додатками 112, 13 і 14.

Закон України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2246-19#Text):

Стаття 7. Установити у 2018 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року - 1700 гривень, з 1 липня - 1777 гривень, з 1 грудня - 1853 гривні, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

​працездатних осіб: з 1 січня 2018 року - 1762 гривні, з 1 липня - 1841 гривня, з 1 грудня - 1921 гривня;

Для прикладу розрахунок окладу соладта: 0,3*1762 = 528,60 грн

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися через пряме питання.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram