Виклик до військомату через підприємство

Працюю в державній компанії. Час від часу військомат викликає працівників через підприємство. Для цього директор пише наказ кому і яких працівників попередити. Приклад наказу прикріплений. Потрібна консультація, якими мають бути дії працівника в цьому разі, щоб не їхати до військкомату і не отримати санкції від військомату?

24.01.2023 13:54 3614

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

1.

Закон дозволяє вручення повістки військовозобов'язаним особам за місцем їхньої роботи. Працедавець має чіткі зобов'язання не тільки сповістити, а й проконтролювати явку працівника до військкомату.

Порядок дій керівника підприємства та взаємодії з державними органами у такому випадку передбачений законодавством, а також урядовою постановою № 921 від 7 грудня 2016 року.

Військовий облік на підприємстві — це система дій, що пов'язана з необхідністю збору, опрацювання та накопичення інформації про військовозобов'язаних і обміну даних із державними органами. Це первинна ланка, яка забезпечує збір інформації, надання її до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Першим кроком роботодавця  після отримання повістки на підприємство має стати видання наказу, яким безпосередньо сповіщають осіб про те, що вони зобов'язані з'явитися до Територіального центру комплектування та соцпідтримки (ТЦК СП), тобто колишнього військкомату.

Потім довести цей наказ до відома працівників, на яких він поширюється, і забезпечити їхнє прибуття до військкомату.

Керівник підприємства зобов'язаний проконтролювати прибуття військовозобов'язаного до ТЦК. У разі неявки він має повідомити військомат, що його працівник не з'явився в призначений час.

Алгоритм дій працедавця визначається такими кроками:

  • видати наказ щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних про їхній виклик до ТЦК та СП;
  • довести наказ до відома призовників у частині, що стосується забезпечення їхнього прибуття за викликом до ТЦК та СП;
  • у триденний строк надіслати копію наказу до ТЦК та СП;
  • проконтролювати результати сповіщення та прибуття призовників і військовозобов’язаних до ТЦК та СП.

Якщо працівник відмовляється від підпису на наказі, яким його повідомляють про необхідність явки до військкомату - складається акт про відмову від підпису наказу в присутності трьох осіб і відправляють його до ТЦК.

КОМЕНТАР МІНЕКОНОМІКИ ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ ВІД 1 ЛИПНЯ 2022 Р. № 2352-ІХ “ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ УКРАЇНИ ЩОДО ОПТИМІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН”

https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=e3e57b2d-aaeb-41b2-9dcf-c14deac391cd&title=KomentarMinekonomikiDoNormZakonuUkrainiproVnesenniaZminDoDeiakikhZakonodavchikhAktivUkrainiSchodoOptimizatsiiTrudovikhVidnosinVid1-Lipnia2022-R-2352-ikh&fbclid=IwAR0mHk5iEXaHiWFkffUvX4OLSIYmb9BTLM-dEwUWpzS9bxF3uJ4M-3VHYEU

2. Статтю 29 викласти в новій редакції:

Ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі технічних засобів електронних комунікацій з накладенням удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису. У трудовому договорі за згодою сторін можуть бути узгоджені альтернативні способи ознайомлення працівника, крім інформації, визначеної пунктом 4 частини першої цієї статті, яка доводиться до відома працівників у порядку, встановленому цією статтею.

ВИСНОВКИ:

1. ВРУЧЕННЯ ЗАПРОШЕННЯ ДО ТЦКСП ЧЕРЕЗ РОБОТОДАВЦЯ, ПОВНІСТЬ ВІДПОВІДАЄ ЗАКОНОДАВСТВУ УКРАЇНИ.

АЛЕ РОБОТОДАВЕЦЬ ПОВИНЕН ДОТРИМАТИСЯ ВСТАНОВЛЕНОГО ПОРЯДКУ ОПОВІЩЕННЯ. 

2. ОПОВІЩЕННЯ ВАС ПРО ВИКЛИК ДО ТЦКСП ПОВИННО БУТИ ЗРОБЛЕНО ТИМИ ФОРМЕМИ ЗВ'ЯЗКУ,  ЯКІ ВИЗНАЧЕНІ В НАКАЗІ ПРО ПРИЙНЯТТЯ  РОБОТУ.

ВСІ ІНШІ ФОРМИ ОПОВІЩЕННЯ НЕ Є НАЛЕЖНИМИ ФОРМАМИ ОПОВІЩЕННЯ ПРО ПРИБУТТЯ ДО ТЦКСП  ТА НЕ  СТВОРЮЮТЬ ДЛЯ ВАС ЮРИДИЧНИХ НАСЛІДКІВ.

2.

Є тільки дві поважні причини, через які чоловік може не прибути до призовного пункту за повісткою:

  • смерть близького родича чи близького родича дружини;
  • хвороба.

Про такі випадки необхідно повідомити, після чого буде призначено нову дату явки у військкомат.

Для уникнення від відповідальності

Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини".

В ВАШОМУ випадку законною підставою для неявки у військкомат є хвороба (будь-яке захворювання), що є поважною причиною для неявки. Ви можете викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик швидкої допомоги з наступним направленням на лікування до лікарні, яку потім направить до військкомату із заявою у зручний спосіб. Також, Ви можете звернутися до будь-якої лікарні та отримати довідку про те, що захворіли та проводиться лікування, яку потім направить до військкомату зручним способом. Крім того, Ви можете лягти в лікарню (НАЙКРАЩЕ) та отримати довідку про те, що захворіли та проводиться лікування, яку потім направити до військкомату зручним способом(поштою).

Підтвердження хвороби повинно бути з дня неявки(краще, щоб хвороба була затяжною), потім дозвонитися до військомату та сказати, що захворіли, та надасте довідку.

ЯКЩО У ВАС НЕ БУДЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ, ВАС ПРИТЯГНУТЬ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ ЛІКУВАННЯ ВИ НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНІ З'ЯВИТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТУ) САМОСТІЙНО - ЧЕКАЙТЕ ПОВТОРНОГО ВИКЛИКУ ПОВІСТКОЮ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram