Звільнитися з держпідприємства заочно

Необхідно безконфліктно звільнитися за власним бажанням з держпідприємства без контакту з керівником та службами. Знаходжусь в Україні, не в зоні бойових дій. Які є варіанти? Які терміни цієї процедури? Необхідні зразки заяв

30.01.2023 12:34 621

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
134 відгука (134 +) (0 -)
Консультацій: 465
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Що означає без контатку з керівником та службами?

А в яких відносинах з держпідприємством Ви знаходитеся зараз (дистанційна робота, відпустка, простій, призупинення дії трудового договору)?

Ви маєте право подати заяву про звільнення за власним бажанням. Раджу надіслати на електронну пошту та юридичну адресу держпідприємства, Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також в заяві можна просити, щоб Вам поштою надіслали копію наказу про звільнення та вашу трудову книжку.

Роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ч. 1 ст. 47 КЗпП).

Відповідно до статті 4 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" роботодавець звільняє працівника у строк, вказаний у заяві, якщо підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю і здоров’ю працівника.

У протилежному випадку буде застосовуватися стаття 38 КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n1...):

"Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

Процедура звільнення за власним бажанням без поважних причин складається з чотирьох основних кроків. Для оформлення застосовується такий алгоритм:

1. Отримати від працівника заяву про звільнення. Перевірити заяву, передати керівнику підприємства для резолюції.

2. Скласти наказ про звільнення за власним бажанням.

3. Внести запис про звільнення до трудової книжки.

4. Видати трудову книжку. Бухгалтерія проводить повний розрахунок.

Якщо буде потрібна допомога з підготовкою заяви, можете звертатися через пряме питання або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram