Доброго дня. На даний час я виконую обов'язки голови ОСББ, яке було засноване у 2020році. У 2012році на першому поверсі будинку було продано нежитлове приміщення. Власник приміщення закл

Чи є правомірною вимога власника нежитлового приміщення на відшкодування коштів за ремонт електричного кабеля, який не є на балансі ОСББ і обслуговує виключно тільки приміщення даного власника. Власник приміщення має окремий договір на електропостачання. І чи має право власник подати заяву на вихід з ОСББ, так як йому було відмовлено радою правління у відшкодуванні коштів на ремонт кабелю.

13.02.2023 20:22 709

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 448
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

1) Чи є правомірною вимога власника нежитлового приміщення на відшкодування коштів за ремонт електричного кабеля, який не є на балансі ОСББ і обслуговує виключно тільки приміщення даного власника. - ні, тому що такий кабель не є спільним майном багатоквартирного будинку.

Так, відповідно до статті 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

При цьому, статтею 23 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов'язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та/або рішенням загальних зборів.

Отже, відшкодовуватися можуть тільки витрати на ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

2) І чи має право власник подати заяву на вихід з ОСББ, так як йому було відмовлено радою правління у відшкодуванні коштів на ремонт кабелю. -  ні, не має

Раніше ст. 9 Закону про ОСББ (виключена із цього Закону) закріплювала таке право. Членом об’єднання може бути фізична або юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в об’єднанні вважалося добровільним і могло отримуватися одночасно зі створенням об’єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально, на підставі письмової заяви, у будь-який момент його існування.

Членство в ОСББ починалося на підставі поданої письмової заяви власника за згодою об’єднання. Порядок же прийняття в об’єднання повинен був визначатися статутом.

А що ж на сьогодні?

По-перше, поняття «член ОСББ» чинне законодавство не містить.

По-друге, порівняйте такі формулювання:

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх членів об’єднання» (положення ст. 10 Закону про ОСББ в редакції Закону № 417);

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників» (положення ст. 10 Закону ОСББ у діючій редакції).

Відмінність, як бачите, очевидна! Ось і виходить, що як тільки суб’єкт стає власником квартири або нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку «під ОСББ», то він автоматично повинен «слухатися» ОСББ.

Що ще належить до обов’язків співвласника?

Ці обов’язки знаходимо в ст. 15 Закону про ОСББ. Так, крім усього іншого, співвласник зобов’язаний:

— виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

— своєчасно і в повному обсязі сплачувати відповідні внески і платежі;

— виконувати передбачені статутними документами обов’язки перед об’єднанням;

— брати участь у проведенні реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень;

— дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

— відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників;

— дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством тощо.

Оскільки серед обов’язків співвласників — сплата внесків і «підпорядкування» рішенням ОСББ, то об’єднання має право вимагати виконання своїх зобов’язань від тих, хто «шукає відмовки». У тому числі й стягувати несплачені ОСББ внески.

Підсумуємо. Статус «власник» автоматично означає «член ОСББ». А оскільки власник бере участь в об’єднанні, то й обов’язки співвласника потрібно виконувати (у тому числі сплачувати внески і виконувати рішення загальних зборів).

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися з прямим питанням.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram