Неприватизовані підвали сусідка грозить подати в суд що я нібито зайняла її підвал

Доброго дня!
Придбавши квартиру у хрущовці через рік сусіди сказали що для кожної квартири є підвал і показали який саме підвал наш. Ячейка була у жахливому стані - вибиті двері, сміття на підлозі. все повалено. Ми із чоловіком вивезли сміття та старі плісняві банки, встановили нові двері, навісили замок. Через тиждень приходить сусідка збоку та каже що то не наш підвал, а її. У відповідь я знову спитала у трьох сусідів, які сказали що саме цей підвал цієї квартири. Підвали не приватизовані - на них немає ніяких документів, але зараз через три роки при виникненні сварки через місця у дворі сусідка погрожує судом за захват нібито її підвалу. Що робити та як не стати зловмісником у цій ситуації. Дякую!

12.04.2023 15:36 612

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Допоміжні приміщення (підвали, сараї, кладовки, горища, колясочні і т.ін.) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків і окремій приватизації не підлягають.

Оскільки ці приміщення є спільною власністю, то і рішення про їх використання приймається спільно із всіма власниками багатоквартирного будинку.

При цьому, без рішення всіх співвласників жодне із спільних і допоміжних приміщень не може бути передане у одноособове користування, або у власність.

Зазвичай в багатоквартирних будинках з підвалами рішення про порядок їх використання приймається та затверджується загальними зборами всіх співвласників та має зберігатися у особи уповноваженої представляти інтереси багатоквартирного будинку (управління, управдом).

Вам варто поцікавитись чи було таке рішення щодо закріплення за певними квартирами відповідних підвальних приміщень.

Якщо такого рішення не існує, то виникає питання на якій підставі був визначений порядок користування та на якій підставі сусідка стверджує, що цей підвал належить саме їй.

При цьому, враховуючи, що допоміжні приміщення знаходяться у спільній сумісній власності, тобто як у Вашій так і у Вашої сусідки, то у жодного немає достатніх підстав стверджувати, що відбувся захват підвалу, оскільки для цього має бути певний документ на підставі якого цей підвал був переданий у користування конкретній особі.

Вам варто поцікавитись як і у який спосіб встановлювався порядок користування підвалами.

Але, є велика вірогідність того, що таких документів не існує взагалі.

За таких умов, щоб захистити свої інтереси Вам необхідно скласти Акт за участю Вашого управдома та сусідів (принаймні трьох)  про те, що цей підвал закріплений за Вашою квартирою, тривалий термін (або визначити конкретний термін) перебуває у користуванні власників квартири (тобто Вашої квартири і колишніх власників). При цьому, в акті слід зазначити, що Вами за власний кошт було здійснено прибирання і облаштування цього підвалу (встановлені, двері, замки, тощо), які належать саме Вам.

Крім того, якщо не існує жодних рішень про порядок користування підвалами у Вашому будинку, то бажано ініціювати  проведення спільних зборів мешканців (власників) будинку з метою документального оформлення такого рішення з визначенням порядку користування і закріплення конкретних підвальних приміщень за власниками конкретних квартир.

Отже, щоб не стати «зловмисником у цій ситуації» Вам необхідно скласти вищевказаний акт, щоб в разі продовження спору мати документ і свідків на Вашу користь – це перше.

А друге - з метою припинення подальших конфліктів з приводу допоміжних приміщень ініціювати загальні збори у Вашому будинку для наведення порядку у користуванні приміщеннями, які перебувають у спільній власності мешканців Вашого будинку.

 

Додатково про допоміжні приміщення.

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Приватизація_допоміжних_приміщень_у_багатоквартирному_будинку

 

В разі необхідності правової допомоги звертайтесь

Контакти виконавця: вайбер 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram