Інтернатура в іншому обласному центрі

Доброго дня,
Наступна ситуація - дівчина навчається в медичному університеті в м. Івано-Франківськ на 5-му курсі на державній формі навчання, але ми б хотіли переїхати жити до м. Львів після закінчення її навчання в університеті.
Цікавлять наступні питання:
Чи можна перевестись у м. Львів для проходження інтернатури після вищої освіти в м. Івано-Франківськ, якщо не на державну форму то на платну?
Як відбувається процедура розподілу, потрібно їй самій шукати базу в м. Львів чи можна це зробити через автоматичну систему?
І які приблизно шанси потрапити на платну інтернатуру на обрану спеціальність в обраний заклад? Чи є при такому розподілі якийсь конкурс, чи загалом платників беруть всіх? І який повинен бути порядок дій?

24.02.2023 19:39 920

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Чи можна перевестись у м. Львів для проходження інтернатури після вищої освіти в м. Івано-Франківськ, якщо не на державну форму то на платну? - переведення в даному випадку не буде, тому що це можливо тільки в разі зміни місця проходження інтернатури (бази стажування/лікарні, в якій проходить практична частина та закладу вищої освіти, в якому проходить очна частина). Наразі мова йде лише про зарахування до інтернатури. 

Порядок рейтингового розподілу, планування, зарахування, організації навчання та проходження інтернатури в 2023 році врегульовано Положенням про інтернатуру, затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України 22 червня 2021 року № 1254.

Відповідно до пункту 2 розділу II Положенням про інтернатуру рейтинговий розподіл на підготовку в інтернатурі проводиться для випускників:

-які навчалися в закладі вищої освіти за державним замовленням;

-які навчалися в закладі вищої освіти за кошти фізичних (юридичних) осіб.

Для участі в рейтинговому розподілі в інтернатуру випускник подає до електронної системи рейтингового розподілу заяви, в яких обирає бажану спеціальність, заклад вищої освіти та базу стажування лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів відповідно до переліку, опублікованому на офіційному вебсайті МОЗ, та встановлює пріоритетність заяв для участі в конкурсному відборі для зарахування в інтернатуру від 1 до 5, де 1 - найвища пріоритетність, а 5 - найнижча.

ОТЖЕ, дівчина може самостійно вибрати заклад вищої освіти, в якому бажає проходити очну частину інтернатури.

2) Як відбувається процедура розподілу, потрібно їй самій шукати базу в м. Львів чи можна це зробити через автоматичну систему? - відповідно до пунктів 2-8 розділу II Положенням про інтернатуру заяви для участі в рейтинговому розподілі подаються випускником до електронної системи рейтингового розподілу не пізніше 15 червня поточного року (10 березня для випускників за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» та випускників заочної форми навчання за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація»).

Заклади вищої освіти вносять до електронної системи рейтингового розподілу інформацію про успішність випускників для розрахунку конкурсного балу відповідно до пункту 4 цього розділу не пізніше 25 червня поточного року (15 березня для випускників за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» та випускників заочної форми навчання за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація»).

З метою забезпечення рейтингового розподілу в інтернатуру діє електронна система, функціонування якої забезпечує МОЗ або інший суб’єкт залучений в порядку, встановленому законодавством. Захист інформації у електронній системі здійснюється відповідно до законодавства про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Конкурсний бал випускників формується електронною системою рейтингового розподілу на основі інформації про успішність випускника, внесеної закладом вищої освіти, що здійснює підготовку здобувачів освіти в галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Конкурсний бал обчислюється за однією з формул:

1) для випускників, які складали ліцензійний інтегрований іспит:

Конкурсний бал (КБ) = СБ + КРОК 2,

де

СБ

-

середній бал за шкалою від 100 до 200 балів, який розраховується, як сума оцінок в балах за дисциплінами, які включені до додатку до диплому, розділена на кількість таких оцінок;

КРОК 2

-

інтегрований тестовий іспит «Крок 2», результат складання якого конвертований у 200-бальну шкалу за формулою:

де

Хздоб

=

результат складання тестового екзамену ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 2», отриманий здобувачем вищої освіти відповідної спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я»;

2) для випускників, які складали єдиний державний кваліфікаційний іспит:

Конкурсний бал (КБ) = СБ + Крок 2 + ОСП(К) І*,

де

СБ

-

середній бал за шкалою від 100 до 200 балів, який розраховується, як сума оцінок в балах за дисциплінами, які включені до додатку до диплому, розділена на кількість таких оцінок;

Крок 2

-

другий етап інтегрованого тестового іспиту «Крок», результат складання якого конвертований у 200-бальну шкалу за формулою:

де

Хздоб

=

результат складання другого етапу інтегрованого тестового іспиту «Крок», отриманий здобувачем вищої освіти відповідної спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я»;

ОСП(К) І

-

об’єктивний структурований практичний (клінічний) іспит, результат складання якого конвертований у 200-бальну шкалу за формулою:

де

Yздоб

=

результат складання ОСП(К) І, отриманий здобувачем вищої освіти відповідної спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я»;

-

середнє значення результатів складання ОСП(К) І, отриманих здобувачами вищої освіти у закладі вищої освіти за відповідною спеціальністю галузі знань 22 «Охорона здоров’я» поточного року випуску;

σ

-

середнє квадратичне відхилення результатів складання ОСП(К) І, отриманих здобувачами вищої освіти у закладі вищої освіти за відповідною спеціальністю галузі знань 22 «Охорона здоров’я» поточного року випуску.

Послідовність розгляду заяв випускника в електронній системі рейтингового розподілу визначається за встановленими пріоритетностями.

У разі, якщо випускник за конкурсним балом не потрапляє на зазначену в заяві першу пріоритетність, наступною буде розглядатись його заява з нижчою пріоритетністю.

У разі, якщо випускник за конкурсним балом потрапляє на зазначену в заяві спеціальність навчання в інтернатурі, відповідно до її пріоритетності, участь у подальшому рейтинговому розподілі припиняється.

У разі, якщо випускник за конкурсним балом не потрапляє на жодну з обраних спеціальностей, МОЗ формує до 10 липня поточного року поточного року пропозицію щодо спеціальності, бази стажування та закладу вищої освіти відповідно до кадрових потреб поточного року. Вказана пропозиція відображається в електронній системі.

Випускник приймає або відхиляє зазначену пропозицію не пізніше 15 липня поточного року поточного року.

У разі відмови від пропозиції, наданої МОЗ, випускник має право не раніше ніж через рік пройти повторний рейтинговий розподіл.

Рейтинговий список формується електронною системою рейтингового розподілу.

Кількість місць для рейтингового розподілу за спеціальностями для підготовки в інтернатурі за кошти державного бюджету, за кошти фізичних (юридичних) осіб та на базах стажування лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів визначається відповідно до пункту 5 розділу VIII цього Положення.

Рейтинговий список впорядковується електронною системою в такій послідовності:

випускники, які потрапляють на місця для підготовки в інтернатурі за кошти державного бюджету;

випускники, які потрапляють на місця для підготовки в інтернатурі за кошти фізичних (юридичних) осіб.

Рейтинговий список впорядковується за:

конкурсним балом - від більшого до меншого;

пріоритетністю заяви - від першої до останньої.

У випадках, коли конкурсний бал та пріоритетність заяви однакові у кількох випускників, що не дає можливості визначити послідовність випускників у рейтинговому списку, така послідовність визначається електронною системою рейтингового розподілу з урахуванням результатів складання випускником тестового екзамену ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 2», а у разі їх співпадіння - середнім балом, визначеним відповідно до пункту 4 розділу II цього Положення.

У рейтинговому списку вступників зазначаються:

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) випускника;

конкурсний бал випускника;

спеціальність в інтернатурі;

заклад вищої освіти;

база стажування лікарів-інтернів або фармацевтів (провізорів)-інтернів для проходження практичної частини інтернатури.

Про результати рейтингового розподілу випускники та заклади вищої освіти повідомляються електронною системою рейтингового розподілу не пізніше 01 липня поточного року (20 березня для випускників за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» та випускників заочної форми навчання за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація»).

За результатами рейтингового розподілу заклад вищої освіти видає випускнику направлення на проходження програми підготовки в інтернатурі не пізніше 20 липня поточного року (25 березня для випускників за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» та випускників заочної форми навчання за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація»).

2) І які приблизно шанси потрапити на платну інтернатуру на обрану спеціальність в обраний заклад? Чи є при такому розподілі якийсь конкурс, чи загалом платників беруть всіх? І який повинен бути порядок дій? - якщо у дівчини буде високий конкурсний бал, то можливо вона зможе пройти і на бюджетну інтернатуру. Більш детально про це написано вище. Також слід зазначити, що відповідно до пунктів 1-2 розділу IV Положення про інтернатуру підставою для зарахування на програму підготовки в інтернатурі є:

1) направлення закладу вищої освіти на проходження програми підготовки в інтернатурі за результатами рейтингового розподілу; документ, що підтверджує рівень володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»;

2) для випускників - іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території України,- направлення закладу вищої освіти на проходження програми підготовки в інтернатурі.

Направлення закладу вищої освіти на проходження програми підготовки в інтернатурі видається за наявності диплома про вищу освіту за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

У направленнях за результатами рейтингового розподілу вказується прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) випускника, спеціальність в інтернатурі, заклад вищої освіти, база стажування та орган або заклад вищої освіти, який здійснює зарахування до інтернатури, терміни прийняття та строки проходження програми підготовки в інтернатурі.

Буду вдячна за ваш відгук. Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram