Виїзд за кордон в якості супроводжуючого неповнолітної рідної сестри

Добрий день.

Чи може студент денної форми навчання виїхати за кордон? Якщо у нього  є сестра (9 років), чи може брат її супроводити за кордон?

01.03.2023 15:51 480

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1900
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, може брат здійснити супровід своєї сестри за кордон, але при певних умовах.

 Абзацем 13 пункту 2-3 Правил перетинання кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) передбачено наступне :

«Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів»

Таким чином, брат студент може супроводити за кордон свою сестру, якій є 9 років при наявності документів:

-або нотаріально посвідченої згоди батьків дитини

-або  при наявності заяви від одного з батьків дитини що завірена органом опіки та піклування, в якій один з батьків цією заявою уповноважує  брата на супровід дитини  за кордон.

 Тобто для перетину дитиною кордону потрібно мати: або посвідчену нотаріальну згоду обох батьків на її супровід , або заява одного з батьків, що посвідчена органами опіки.

Тобто, батьки можуть обирати, або зробити нотаріальну згоду, або заяву, яку має посвідчити органи опіки. 

-документи що підтверджують про надану відстрочку від призову під час мобілізації

Щодо документів,  які підтверджують, що Ви не підлягаєте мобілізації.

В цьому пункту Правил перетину зазначено: "... При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів"

Так, згідно з ч. 2 ст. 23 Закону про мобілізації, якщо Ви є студентом денної форми навчання, Ви не підлягаєте мобілізації, тобто Ви маєте право на відстрочку.

Далі, в пункті зазначено, що Ви маєте мати підтверджуючи документи саме про звільненння від мобілізації. А такий документ має видати ТЦК СП (військомат) про надану відстрочку.

Для цього, Вам необхідно подати заяву в військомат на отримання відстрочки, до заяви надати довідку  з ВНЗ про навчання (оригінал). За результатами розгляду, Вам мають або видати довідку про надану відстрочку, або проставити штамп в приписному (в військовому квитку якщо Вам є 27 років). Або бувають випадки і довідку дають, і штамп ставлять. Всі ці варіанти на кордоні будуть вважатися документами, що підтвержують про звільнення від мобілізації.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram