Людина відмовляється вертати борг

Позичив біля 15000 грв людині на карту частинами , вона переїхала поміняла номер і просто ігрорує говорить що відавати не буде чат з перепискою стебла для 2 але я встиг зробити скріншот де вона пише що все відасть з 1 зарплатні можливо вернути кошти ?

10.03.2023 05:42 543

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня.

Так. Кошти повернути можливо, як такі, що отримані людиною без достатньої правової підстави.

Відповідно до частини 1 статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Згідно частини 2 статті 1214 ЦК України разі безпідставного одержання чи збереження грошей нараховуються проценти за користування ними (стаття 536 цього Кодексу).

Для повернення грошових коштів Вам необхідно взяти виписку зі свого банку про цей платіж, який був здійснений на користь боржника, а також, роздрукувати скріншот, який Ви зробили. Скласти та направити претензійну вимогу до боржника про повернення Вам безпідставно отриманих грошових коштів із зазначенням строку повернення (наприклад, протягом 7 днів з моменту отримання вимоги) та застереженням, що в разі не повернення Ви нарахуєте проценти та звернетесь з позовом до суду. Претензійну вимогу направити рекомендованим, або цінним листом на адресу боржника. Поштові квитанції зберегти у себе. В разі неповернення коштів у встановлений Вами термін Ви маєте право звертатись до суду з позовом про стягнення грошових коштів у примусовому порядку. За позовом Ви маєте право вимагати стягнення перерахованих коштів, а також процентів за безпідставне  користування цими коштами та понесених Вами судових витрат.

Якщо буде потрібна допомога у складанні претензійної вимоги, або інших правових питань – звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер: 098-777-4076; телеграм: @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram