Сусід хоче подати скаргу на знесення «тамбура» на поверсі

Добрий день! Через сварку з сусідом, він хоче подати скаргу, щоб розібрати наш коридор, який є частиною загального коридору. Але, він не перешкоджає нікому і не закриває доступ ні до чого.
Ми купили квартиру, у якій вже такий коридор був зроблений.
Аналогічні прибудови є ще у дуже багатьох квартирах, у будинку.
Підскажіть, чи достатньо буде його скарги до ЖЕКу?
Як проходить процес оскарження ?
Чи буде единим виходом- це розібрати прибудову або можно заплатити штраф?
Якщо буде скарга, потрібно прибирати такі « коридори» всім квартирам у будинку чи можуть зобов’язати тільки нас?
Дякую!
13.03.2023 17:20 560

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Питання щодо самочинного будівництва, а також приписи щодо знесення розглядають і приймають регіональні органи Державної інспекції архітектури та містобудування (далі – ДІАМ), а також суд.

ЖЕКу подавати можна будь-які скарги, але ЖЕК не має права приймати рішення щодо будівництва та знесення. ЖЕК може хіба що надати відповідь про те, яким чином вирішити це питання.

В свою чергу ДІАМ (якщо звернення буде до нього) може провести перевірку, але повинен встановити хто саме здійснив самочинне будівництво, щоб притягти когось до відповідальності.   У Вашому випадку – Ви не будували, а придбали, тому Вас притягти до відповідальності за таке не можна. Також, якщо ДІАМ повідомити про те, що такі прибудови в багатьох інших квартирах, то ДІАМ взагалі може порадити сусіду звертатись в суд.

В будівництві має значення, чи було втручання в несучі конструкції. Якщо такого не було, а тільки добудували якісь перегородки, чи щось побідне, то істотних змін у забудові взагалі не відбулось і ДІАМу контролювати немає чого. Залишається тільки суд.

В свою чергу суд дуже обережно приймає подібні рішення. Зокрема, особа, яка вимагає знесення забудови повинна довести (надати докази) що така забудова дійсно завдає певної шкоди і в чому саме полягає ця шкода. Для вирішення питання – чи є якась шкода від забудови, потрібно призначати проведення судової експертизи. Без експертизи суд не може самостійно встановити чи є така шкода.

Також має значення давність існування цієї забудови. Якщо вона існує досить тривалий час (понад три роки), то суд може відмовити лише з підстав пропущення строків позовної давності щодо захисту порушених прав, якщо такі порушення взагалі були.

Тобто, процес вирішення питання про встановлення факту самочинного будівництва, а також вирішення питання про знесення такого будівництва досить тривалий і складний та потребує значних витрат (особливо судових).

При цьому, варто мати на увазі, що в таких справах має значення кожна обставина (навіть незначна) яка так чи інакше пов’язана з таким будівництвом (хто, коли, як, чому, участь, наслідки, строки і т.д.), тому лякати на словах та заявах до ЖЕКу можна, а от звертатись до контролюючих органів, які дійсно компетентні приймати якісь рішення набагато складніше і потребує залучення юриста, або адвоката для професійної оцінки і складання правових документів.

Щодо процесу оскарження, то на будь-яке звернення, або вимогу яку Ви отримуєте офіційно (не залежно від кого) варто відповідати також офіційно наводячи свої аргументи. Якщо вимоги не на папері, а на словах, то юридичного значення такі вимоги не мають.

Потрібно розбирати прибудову, чи потрібно платити штраф залежить вже від більш детального аналізу справи. Необхідно оцінити що то за прибудова, як і коли вона зроблена, тобто вивчити всі обставини, щоб надати чітку оцінку конфліктній ситуації.

Питання: «Якщо буде скарга, потрібно прибирати такі «коридори» всім квартирам у будинку чи можуть зобов’язати тільки нас?» залежить від того, хто розглядає таке питання. Якщо ДІАМ, то Ви маєте право вимагати за Вашою заявою розгляду всіх прибудов. Якщо суд, то суд розглядає тільки те питання, яке було до нього заявлено. Проте факт наявності прибудов в інших квартирах для розгляду справи в суді теж буде мати значення.

У будь-якому випадку рішення про примусове знесення забудови приймає тільки суд. Інші органи не мають повноважень приймати примусові рішення.

В разі потреби звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер: 098-777-4076; телеграм: @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram