Какие требования к коммерческому транспорту для получения лицензии международного перевозчика

Хотел бы узнать, какие сейчас действуют конкретные требования к коммерческому транспорту, который можно лицензировать для
внутрішні перевезення вантажів
міжнародні перевезення вантажів
?
Интересует также, какая применяется практика по ограничениям: год выпуска, марки/модели, литраж?.. Т.е. чтобы минимизировать риск отказа в лицензии.
Интересует в разрезе коммерческого транспорта полной массой 3.5 т
Спасибо!

15.03.2023 18:31 586

Консультація виконавця

Ірина Мамай
Адвокат Рівне
У сервісі: 1 рік
24 відгука (24 +) (0 -)
Консультацій: 99
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Такі вимоги визначено Постановою КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом» від 2 грудня 2015 р. № 1001.

До використання під час провадження господарської діяльності допускаються транспортні засоби, які:

1) зареєстровані відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388.

2) є власністю ліцензіата та мають свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або надані ліцензіату в оренду, кредит, лізинг і мають свідоцтво про реєстрацію та тимчасовий реєстраційний талон, якщо передбачено їх оформлення;

3) пройшли обов’язковий технічний контроль та щодо яких складено протокол перевірки технічного стану транспортного засобу згідно з Порядком проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2012 р. № 137, і технічний стан яких відповідає вимогам експлуатаційної безпечності;

4) внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців  як засоби провадження господарської діяльності ліцензіата, що відповідають цим Ліцензійним умовам (п. 27 Постанови № 1001)

Використання транспортного засобу одночасно декількома ліцензіатами заборонено (п. 28 Постанови).

До міжнародних перевезень вантажів (крім небезпечних вантажів та небезпечних відходів) допускаються вантажні транспортні засоби, які відповідають вимогам пункту 27 цих Ліцензійних умов, а також:

обладнані контрольними приладами (тахографами) реєстрації режимів праці та відпочинку;

мають сертифікат відповідності транспортного засобу щодо безпеки руху та екологічної безпеки вимогам країн, територією яких буде здійснюватиметься перевезення, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України (п. 33 Постанови).

 Встановлюються такі вимоги до водіїв, що здійснюють: міжнародні перевезення вантажів вантажними автомобілями (крім міжнародних перевезень небезпечних вантажів та небезпечних відходів):

  • наявність посвідчення водія категорій “C”, “C1”, “CE”, “C1E”;
  • наявність стажу роботи водієм на внутрішніх перевезеннях вантажів вантажними автомобілями - не менше одного року;

мінімальний вік:

- для керування транспортними засобами, дозволена максимальна вага яких не перевищує 7,5 тонни, - 18 років;

- для керування іншими транспортними засобами - 21 рік або не менше ніж 18 років за наявності професійно-технічної освіти за спеціальністю “водій автотранспортного засобу” (пп.3 п. 11 Постанови).

При поданні заяви на отримання ліцензії треба додати наступні документи:

  • відомості про матеріально-технічну базу, яка забезпечує технологічні операції, або договори із суб’єктами господарювання за формоюта завірені заявником копії цих договорів (додаток 2);
  • відомості про транспортні засоби за формоюта завірені заявником копії свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і тимчасових реєстраційних талонів, якщо передбачено їх оформлення (додаток 3);
  • відомості про спеціальне обладнання транспортних засобів, які використовуються для перевезень пасажирів на таксі за формою, для внутрішніх та міжнародних перевезень пасажирів на таксі (додаток 4)
  • відомості про кваліфікацію персоналу автомобільного перевізника (додаток 5);
  • опис документів, які подаються для отримання ліцензії у двох примірниках (додаток 6).

 

Щодо «какая применяется практика по ограничениям: год выпуска, марки/модели, литраж?» варто зазначити,що автомобіль має пройти технічний огляд  та мати сертифікат відповідності транспортного засобу щодо безпеки руху та екологічної безпеки вимогам. Без цих документів перевезення здійснити не вдасться.

Тут посилання на сайт  http://dsbt.gov.ua/storinka/perelik-dokumentiv-ta-zrazky

Сподіваюсь ви отримали відповідь на своє питання

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram