Декларування готівки на кордоні

Чи вірно я розумію, що щоб вивести суму за кордон, яка є більша або дорівнює 10000 євро в еквіваленті, потрібно саме квитанції з банку про зняття валюти, які є не старші 3 місяців? Якщо в мене є тільки ФОП декларація з податкової, що сума є зароблена «чисто» і всі податки сплачені, я так розумію цього не достатньо?

22.04.2023 17:27 645

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Так, Ви вірно розумієте, що для переміщення через кордон грошових коштів в сумі що перевищує еквівалент 10000 евро потрібна наявність підтверджуючого документу саме із банківської установи.

Порядок транскордонного переміщення валютних цінностей суб'єктами валютних операцій і уповноваженими установами визначається Національним банком України.

Відповідно до пункту 18 розділу І Постанови Правління НБУ № 5 від 02.01.2019р.  фізичні особи-резиденти здійснюють валютні операції з транскордонного переміщення валютних цінностей шляхом їх вивезення/пересилання за межі України в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро, на підставі документів, що підтверджують:

1) зняття цією фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;

2) придбання цією особою банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

Документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків у банках.

Отже готівку на суму що перевищує еквівалент 10000 евро можна вивезти або з банківською довідкою, виданої не більше ніж за 90 днів до виїзду, або в банківських металах.

Наразі отримання такої довідки не  складає великих труднощів, банк не бере жодних комісій за внесення та зняття готівки, сплатити прийдеться лише вартість самої довідки. Тільки, враховуйте, що наразі дозволено знімати лише еквівалент 100000 гривень протягом операційного дня. Тож розраховуйте свій час до виїзду з урахуванням такого обмеження.

Якщо залишились питання, звертайтесь за номером +380-50-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram