Інвалідність та облік в ТЦК

Якщо є інвалідніть чи має ТЦК проводити ВКЛ при постановці на облік. Що буде у випадку якщо по висновку ВЛК буде придатний. Чи мають право мобілізувати?

23.04.2023 19:02 1498

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 763

Вітаю!

Відповідно до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;

або

  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації.

Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Якщо вам надійде повістка, потрібно прийти до військкомату у зазначений час та мати з собою документи, які підтверджуватимуть вашу інвалідність.

Здавалося б все зрозуміло. Якщо Законом встановлено, що вищезазначені категорії військовозобов`язаних осіб не підлягають мобілізації, то направляти їх на ВЛК непотрібно. Адже, медичний огляд проводиться саме з метою визначення придатності до військової служби під час мобілізації. Тому, якщо з Вами трапиться така ж ситуація, вимагайте відповідне рішення військового комісара ВЛК та повістку на медкомісію.

При цьому, звичайно існують певні винятки. 

ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08​):

3. Медичний огляд військовозобов`язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

3.1. Медичний огляд військовозобов`язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

Навіть якщо особа проходила військово-лікарську комісію, незалежно від висновку ВЛК та встановленого ступеня придатності, вона має право на відстрочку від призову.

Для цього необхідно подати заяву у довільній формі на ім’я керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з проханням про надання відстрочки на підставі ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», додавши до неї нотаріально засвідчену копію довідки до акту огляду медико-санітарної експертної комісії. Найкраще подати ці документи до отримання висновку ВЛК.

ІНША ПРОБЛЕМА ДАНОГО ПИТАННЯ - це те, що існують випадки, коли особу з інвалідністю (в основному з 3-ою групою) направляють на ВЛК, яка визнає особу придатною до військової служби за станом здоров`я, після чого її мобілізують. Хоча Законом чітко встановлено, що особи з інвалідністю (тобто всі, незалежно від групи) не підлягають мобілізації та відповідно до частини другої статті 23 можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

У таких випадках потрібно відразу, до направлення на ВЛК та її завершення, заявляти про своє право на відстрочку. Робити це краще письмово, а не усно. Тобто, необхідно подавати на ім`я керівника ТЦК та СП письмову заяву про надання Вам відстрочки від мобілізації та документи, які підтверджують це право.

ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВАМОБІЛІЗУВАТИ.

Документи, що підтверджують  інвалідність:

Це основні документи про інвалідність. Водночас окрім них людина може підтвердити наявність інвалідності за допомогою:

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram