Спадкове право

Умер отец.Как приватизировать квартиру?прописаны оба.

Позвонили,умер отец,долго лежал в квартире.Я заграницей.Прописаны в квартире он и я.Но квартира не приватизирована.Он не платил долго за коммуналку-есть долги.Ордера на квартиру нет(выкинул,спрятал-не знаю).
Какие мои действия?Могу ли я оформить квартиру на себя?Как организовать похороны в данном случае согласно букве закона?

25.04.2023 15:07 462

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Якщо квартира не була приватизована, то вона належить до державної або комунальної власності.

Після смерті головного наймача житла ця квартира не входить до складу спадщини.

Отже, Ви можете переукласти договір найму на цю квартиру на себе, якщо вона Вам потрібна, або не перекладати та знятися з реєстрації місця проживання (виписатися), оскільки борги за комунальні послуги можуть бути стягнуті з інших прописаних осіб.

Отже, договір найму жилого приміщення може бути змінено за згодою наймача, членів його сім'ї і наймодавця.

Повнолітній член сім'ї наймача вправі вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймча.

Для зміни договору найму необхідно звернути до органу місцевого самоврядування із заявою про надання дозволу на переоформлення договору найму жилого приміщення.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом). Після розгляду заяви виконавчий комітет приймає рішення щодо надання дозволу на переоформлення договору найму.

До заяви необхідно додати копії паспортів, інн, довіреність (якщо звертається представник), копія особового рахунку на квартиру, копія свідоцтва про смерть (у разі наявності). Ордер для переоформлення договору не потрібен.

Що стосується поховання:

Організація діяльності в галузі поховання померлих здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, іншими центральними органами виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами.

Поховання померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого. Якщо у волевиявленні померлого немає вказівки на виконання волевиявлення чи в разі відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого поховання померлого здійснюється чоловіком (дружиною), батьками (усиновителями), дітьми, сестрою, братом, дідом або бабою, онуком (правнуком), іншою особою, яка зобов'язалася поховати померлого.

Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого, в установленому законодавством порядку в день звернення видаються:

лікарське свідоцтво про смерть - закладом охорони здоров'я;

свідоцтво про смерть та довідка про смерть - відділом державної реєстрації актів цивільного стану.

Зазначені документи можуть надаватися за дорученням виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов'язалася поховати померлого, іншій юридичній чи фізичній особі. 

Отже, якщо у Вас немає можливості здійснити поховання батька та провести державну реєстрацію смерті, то Ви можете покласти ці дії на іншу людину в Україні, склавши відповідну довіреність, або укласти договір з організацією, яка займається похованням.

У разі відсутності членів сім'ї або довіреної особи, людину ховають як одинокого громадянина або громадянина, від поховання якого відмовилися рідні. Це робить орган місцевого самоврядування за допомогою державної ритуальної служби.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

З повагою, успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram