Службове підроблення документів

Добрий день!
Нещодавно став учасником досить неприємної ситуації, коли на вулиці мене зупинили двоє представників ТЦК та СП, які досить зухвало намагалися перевірити мої документи та виписати повістку (не соромлячись навіть говорити про це на камеру). Але останнім часом я читаю багато інформації та законів, тому мені вдалося захистити свої права. Та мене більше здивував той факт, що вони мали при собі посвідчення, як я вважаю, з ознаками підроблення! Фото так званого «Посвідчення» додаю нижче.
По-перше, у цьому «Посвідченні» було відсутнє фото особи якій видано дане «Посвідчення».
По-друге, відсутня дата видачі, тільки до якого воно дійсне.
По-третє, наскільки мені відомо, начальник ТЦК та СП немає таких повноважень, щоб призначати інших осіб на збір та обробку персональних даних у громадян (тобто перевіряти документи). Такі повноваження є лише у коменданта, якого було призначено військовим командуванням згідно постанови КМУ 1456.
Також, що це за посада така «Старший солдат»? Посвідчення ж має видаватися службовим особам, чи я чогось не розумію?
І останнє, перевірив цю організацію по коду ЄДРПОУ через YouControl видало мені назву компанії ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КОМИСАРІАТ, якого наче як вже не існує, через реструктуризацію, і на зміну яких прийшли ТЦК. Та й району Ленінського вже давно немає!
Тепер щодо суті питань:
1. Чи свідчить викладене вище про те, що даний ТЦК та СП використовує не дійсну печатку?
2. Чи вбачаються у цьому посвідченні ознаки службового підроблення чи можливо я щось собі просто придумав?
3. Якщо так, як мені діяти наступного разу?
Чи одразу викликати СОГ та складати заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтею 366 ККУ? Чи можливо краще робити фото- і відео фіксацію даного документу, а вже потім звернутись до поліції з відповідною заявою?

19.05.2023 14:19 1088

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 1 рік
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 23

Доброго дня.
1. Чи свідчить викладене вище про те, що даний ТЦК та СП використовує не дійсну печатку?

ВІДПОВІДЬ:

1.1. Ленінський район міста Миколаєва був перейменований на Інгульський у 2016 році відповідно до вимог Закону України "Про декомунізацію в Україні".

1.2. ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку" 2021, № 29 "військові комісаріати" було замінено  "територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки" шляхом їх перетворення протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є правонаступниками військових комісаріатів, на базі яких вони утворюються (прикінцеві положення, п.2,  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1357-IX#Text).

1.3. У разі перетворення юридичної особи за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код (ЄДРПОУ) п. 6 Положення № 118 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/118-96-п#Text, https://ips.ligazakon.net/document/ZN048553).  Перетворення є єдиною формою реорганізації, у якої і на початку, і в кінці цього процесу фігурує лише одна юридична особа. Змінюється лише її організаційно-правова форма. 

1.4.  У разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи (п 6 ст 4 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15#Text).

1.5. Процедура припинення юридичної особи триває довго і як бачимо при пошуку за ЄДРПОУ в YouControl ще  ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КОМИСАРІАТ не припинений, не знятий з обліку, а отже внести відомості про правонаступника (нового Інгульського РТЦК СП) неможливо з причини, що:

- порушення положень частин другої та третьої цієї статті є підставою для відмови у внесенні до єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державній реєстрації створюваних юридичних осіб - правонаступників (тобто незавершена процедура припинення старої юрособи) (п.4 ст. 107 ЦКУ, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text).

1.6. А оскільки у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи (п.2 ст 108 ЦКУ), то Інгульський РТЦК СП має усі повноваження, які мав ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КОМИСАРІАТ. В посвідченні дані вказані вірно, печатка дійсна (ЄДРПОУ та найменування в порядку, також вона є гербовою, якою й має користуватись начальник).

1.7. Оскільки, ТЦК є юридичними особами публічного права, то даних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань немає https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search, вони є лише в YouControl (який співпрацює за договорами з декількома реєстрами, органами в т.ч. Міноборони).

1.8. Також загальновідома та доступна інформація список територіальних центрів комплектування  та соціальної підтримки є на офіційному сайті Міністерства оборони України, де Інгульський РТЦК та СП є в переліку (№24 ОК «Південь») https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html;

2. Чи вбачаються у цьому посвідченні ознаки службового підроблення чи можливо я щось собі просто придумав?

По-перше, у цьому «Посвідченні» було відсутнє фото особи якій видано дане «Посвідчення».
По-друге, відсутня дата видачі, тільки до якого воно дійсне.
По-третє, наскільки мені відомо, начальник ТЦК та СП немає таких повноважень, щоб призначати інших осіб на збір та обробку персональних даних у громадян (тобто перевіряти документи). Такі повноваження є лише у коменданта, якого було призначено військовим командуванням згідно постанови КМУ 1456.
Також, що це за посада така «Старший солдат»? Посвідчення ж має видаватися службовим особам, чи я чогось не розумію?

ВІДПОВІДЬ:

2.1. Завтердженого законодавчо зразку/форми такого посвідчення немає, а отже й вимоги до наявності фотографії. Проте, як і вказано в посвідченні, що воно дійсне при пред'явленні паспорта та військового квитка, уповноважений повинен показати вам свій паспорт та військовий квиток, де вже є фото і ПІБ, дані яких ви можете звірити між собою (паспортом, військовим квитком, посвідченням та обличчям уповноваженого).

2.2. Така ж історія щодо дати видачі. Важливо, що вкзана дата дії посвідчення і по факту воно діюче.

2.3. Представники ТЦК мають пред'явити:
1. Службове посвідчення, яке підтверджує що саме ця особа вказана в наказі коменданта щодо перевірки документів;

2. Наказ коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів;

3. Наказ/розпорядження ТЦК на уповноваження вручати повістки;

4. Назвати підставу, визначену у пункті 7 Порядку перевірки.

Коментувати дані Посвідчення (яке ви прикпіпили) можна лише після вивчення всіх цих документів в сукупності.

АЛЕ попередньо зазначу:

- право на проведення перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта (ст 5 Порядку від 29 грудня 2021 р. № 1456). Тобто, комендант в своєму наказі визначає таких осіб і потрібно вимагати пред*явдення наказу коменданта.

Чи був присутній представник  поліції?

Загалом, в посвідченні йдеться не про уповноваження перевіряти документи, а власне збирати та обробляти персональні дані в обсягах зазначених в ст 7 ЗУ "Про Єдиний державний реєстр призовників".

Тому, якщо представника поліції не було серед двох представників, які вас зупинили, то й документи перевіряти вони не мали.

3. Якщо так, як мені діяти наступного разу?

ВІДПОВІДЬ:

Якщо ви на 100% впевненні у своїй правоті, то рекомендації щодо дій будуть нижче, але якщо у вас є сумніви, то краще повістку все таки отримати і проконсультуватись щодо подальших дій з юристом/адвокатом.

Отже, ваші дії:

1. Все знімати (перед цим попередивши на початку запису відео про зйомку) і фотографувати документи;

2. Скласти акт про виявлене порушення; акт відмови (!вкажіть, які саме порушення були допущені! це дуже важливо аби вас не притягнули до відповідальності за ухилення) у присутності хоча б 2 свідків (в цих людей візьміть дані ПІБ, контакти для зв*язку!);

3. Звернутись зі скаргою на гарячу лінію Міноборони (або письмово), омбудсмена з прав людини про порушення порядку мобілізації;

4. Якщо надійде постанова про притягнення вас до адміністративної відповідальності, то зверніться до адвоката для її оскарження.

Оскільки бачу, що ви любите почитати законодавство, то всюди залишаю посилання на НПА аби ви могли ознайомитись детельніше, якщо буде цікаво.

Якщо будуть додаткові питання щодо вищесказаного, то залишаю ел. пошту roksolana.gula.voronina@gmail.com.

Буду вдячна за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram