Чи можу я розраховувати на обмежену придатність з остеохондрозом хребта?

Доброго дня. У мене наступний діагноз: Рецедивуючий синдром люмбоішиалгії праворуч з мʼязево-тонічними проявами вертеброгенного генезу. Полісегментарний остеохондроз хребта з протузіями міжхребцевого диску Th8-9. Діагноз підтверджено за домогою МРТ. Були больові загострення, але без документального підтвердження.
Цікавить, яка ступінь придатності до військової служби з таким діагнозом.

22.06.2023 14:51 1672

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ступінь придатності до військової служби встановлюється за результатами проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). При цьому лікарі ВЛК оцінюють ступінь придатності у відповідності до Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402.

Отже, по порядку по всіх ваших захворюваннях:

1. Рецедивуючий синдром люмбоішіалгії праворуч з мʼязево-тонічними проявами вертеброгенного генезу:

Люмбоішіалгія – це біль у попереку, який віддає в сідницю, стегно чи гомілку, або одночасно турбує по всій нозі. Це симптомокомплекс, який виникає при наявності захворювання в поперековому відділі хребта, що викликає запалення сідничного нерва.

Захворювання хребта описані в статті 64 Розкладу хвороб: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).

Переважна більшість статей Розкладу хвороб розподіляється на такі пункти: 
- пункт "а" - непридатні до служби з виключенням з військового обліку;
- пункт "б" - непридатність або обмежена придатність встановлюється індивідуально;
- пункт "в" - придатність або обмежена придатність встановлюється індивідуально.
 
- пункт "г" - придатні до служби.

Розподіл наявних захворювань по вищевказаним пунктам здійснюється на підставі "ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб".

Але на жаль, в Поясненні до статті 64 відсутнє таке захворювання як Люмбоішіалгія. Це пояснюється тим, що Термін "любоішіалгія" використовується не в якості діагнозу, а як ціла сукупність симптомів, які вказують на наявність болю в попереку та запалення сідничного нерва, внаслідок защемлення чи подразнення нервових волокон в поперековому відділі хребта при його патології.

Причинами люмбоішіалгії є різноманітні захворювання хребта, поява яких часто пов’язана з надмірними та тривалими фізичними навантаженнями, особливо на фоні дегенеративних змін в міжхребцевих дисках, тобто остеохондроз, який також вказаний в вашоих діагнозах.

Найчастішими причинами люмбоішіалгії є розвиток протрузій або уже сформованої міжхребцевої грижі, які приводять до компресії нервових корінців у корінцевому каналі, а також зміщення хребців.

Таким чином, саме по собі захворювання "люмбоішіалгія" не дає підстав отримати бодай обмежену придатність.

2. Полісегментарний остеохондроз хребта з протузіями міжхребцевого диску Th8-9.

Остеохондроз хребта характеризується прогресуючим зменшенням кісткової маси, що призводить до підвищеної ламкості кісток, та протрузії  диска — однієї з основних причин вертеброгенного больового синдрому.

Як вказано вище, остеохондроз належить до статті 64 Розкладу хвороб. У відповідності до Пояснення щодо застосування статті 64, до пункту "а" належать:
- міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

До пункту "б" належать:
- міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

До пункту "в" належать:
- міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом.

До пункту "г" належать:
- міжхребцевий остеохондроз (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

Отже, статтю 64-а нереально застосувати, бо немає зміщення тіл хребців і відсутні докази щодо стаціонарного лікування.

Статтю 64-б нереально застосувати, бо немає множинних розростань, і немає доказів що на протязі року були хоча би два лікування в стаціонарі.

Статтю 64-в нереально застосувати, тому що больвий синдром у вас є, але він ніде не зафіксований в діагнозах. А вірити на слово ніхто не буде. При цьому, як вказано в Поясненні, Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

Таким чином, на підставі "Пояснень до Розкладу хвороб", ВЛК встановить статтю 64-г. А на підставі Розкладу хвороб, стаття 64-г означатиме "хвороби хребта без порушень функцій", що призведе до висновку: Придатний до служби.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram