ВЛК Тимчасово непридатний

Добрий день! 

У мене діагноз оніхомікоз був поставлений ще рік назад. Нещодавно також підтвердився лабараторним дослідженням та діагнозом іншого лікаря. Маю проходити ВЛК. На скільки я розумію закон, мене мають визнати тимчасово непридатним з подальшим лікуванням. Чи є ймовірність того, що мене буде визнано з таким діагнозом придатним? Чи можуть мене признати обмежено придатним? На який термін дають відстрочку? 

Також цікавить, яка відповідальність передбачена за неявку на ВЛК?

Дякую!

24.06.2023 15:21 804

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Таке захворювання як оніхомікоз класифікується за статтею 6 Розкладу хвороб Наказу № 402, я саме: стаття 6-б, Тимчасово непридатні. Потребують лікування.

В "Поясненні до застосування статей Розкладу хвороб" вказано, що Громадяни, які мають захворювання, указані в пункті "б" цієї статті, визнаються тимчасово непридатними з наданням відстрочки на лікування до 6 місяців. У разі потреби відстрочка може бути надана повторно на такий самий термін. Військовослужбовці підлягають стаціонарному лікуванню.

Таким чином, якщо Ви раніше не походили ВЛК, то вас зобов'язані визнати тимчасово непридатним. 

У відповідності до п. 3.10. розділу 3 "Положення про військово-лікарську експертизу", У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

При цьому в "Поясненні до застосування статей Розкладу хвороб" зазначено: У разі незадовільного повторного стаціонарного лікування громадянам та військовослужбовцям медичний огляд проводиться за пунктом "а". Тобто за вказаною статтею максимальний строк відстрочки становить 4 місяці, після чого ВЛК вже не зможе направити на нове лікування і надати ще раз відстрочку, а повинна буде підготувати свою постанову.  

Відповідно до Розкладу хвороб, за статею 6-а Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Відповідно до пункту 20.4. розділу 20 "Положення про військово-лікарську експертизу", У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби", за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Отже, висновок:

За відсутності інших проблем зі здоров'ям, після встановлення тимчасової непридатності та поведеного лікування, вас визнають приданим до служби.

Якщо щось незрозуміло - пишіть на ел. пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram