Нотаріальний договір позики

Чи обовʼязково якщо я хочу позичити кошти через нотаріальну розписку бути у нотаріуса у присутності дружини або мати її письмову згоду ?

та чи є ще якісь варіанти чи договори щоб договір позики був більш гарантованим?

25.06.2023 09:45 456

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Згідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Відповідно до частини першої статті 65 Сімейного кодексу України дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.

Згідно до частини третьої статті 65 Сімейного кодексу України для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

 

Тобто, якщо Ви хочете позичити комусь гроші за розпискою (договором позики) і гроші є спільним майном, набутим за час шлюбу, та розписка (договір позики) має бути засвідчена нотаріально, то у такому випадку потрібна нотаріально засвідчена згода дружини на укладення договору позики (розписки).

 

Якщо Ви хочете додаткової гарантії того, що Вам повернуть гроші, то Ви можете, наприклад, попросити позичальника щоб з його сторони був поручитель і укласти із поручителем договір поруки відповідно до якого поручитель  поручається перед вами за виконання позичальником свого обов'язку щодо повернення грошей.

Також, можливим варіантом для забезпечення виконання позичальником зобов’язань є укладення договору іпотеки чи застави.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram