Виїзд закордон

Дружина громадянка РФ, має посвідку на постійне перебування. Її закордонний паспорт закінчився у квітні, подали заявку на новий у січні 2023 та отримали довідку, що подано документи, зараз паспорт вже готовий можна їхати до Кишеніва та забрати. Питання чи випустять її, та чи випустять і на підставі яких законів

26.06.2023 14:43 284

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Головний закон, який регулює це питання – це стаття 33 Конституції України, яка передбачає, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Наразі будь-яких обмежень на виїзд громадянам рф не існує. Єдине, що треба мати на увазі, що зараз Україна має пункти перетину державного кордону тільки з країнами ЄС та Молдовою. Для перетину кордону з будь-якою країною ЄС буде потрібна Шенгенська віза.

Щодо повернення (в'їзду в Україну). Правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію регулюються Постановою КМУ № 1074 від 29.12.1995р. Відповідно до п. 11 вказаних Правил в'їзд в Україну та виїзд з України може здійснюватися іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні,  - за паспортним документом з відміткою згідно з додатком 1  про  наявність  дозволу  на  постійне проживання та посвідки на постійне проживання.

Отже, якщо у Вашому паспортному документі наявний штамп "Дозволено постійне проживання в Україні" з датою, печаткою та підписом, а також є дійсна посвідка на постійне проживання, то будь-яких законних підстав чинити перешкоди в поверненні в Україну не існує.

Але, наразі, існує інформація про особливу прискіпливість прикордонників під час вирішення питання пропуску громадян рф, оскільки саме посадові особа Державної прикордонної служби наділена повноваженнями приймати рішення щодо пропуску як осіб, що мають візи так і осіб з посвідками на тимчасове або постійне проживання. В зв'язку з цим раджу мати з собою документи, що підтверджують тісні соціальні та економічні зв'язки з Україною. Це може бути довідка про місце реєстрації проживання, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дитини, а також інші документи, наприклад, щодо права власності на майно (рухоме та нерухоме), документи щодо отримання доходу в Україні (довідку з місця роботи, або документи щодо здійснення підприємницької діяльності).

Також будьте готові надати свій мобільний телефон для огляду змісту соціальних мереж. І хоча ця вимога є абсолютно незаконною з юридичної точки зору, але в умовах воєнного стану мабуть виправдана і кожен сам вирішує чи підкорятись їй, чи наполягати на порушенні свого конституційного права на таємницю персональних даних.

Якщо маєте додаткові питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram