Комунальне підприємство рік не виплачує заробітну плату та самовільно відправило у відпустку

Доброго дня. Маю трудовий договір з комунальним підприємством в м. Харків. Із початком війни технічної змоги виконувати свої службові обов`язки не стало. Альтернативної роботи заклад не запропонував. Проте, декілька місяців продовжував нараховувати та виплачувати заробітну плату. Потім виплати зменшились. У вересні керівництво попросило оформити відпустку за свій рахунок строком на місяць. Я погодилась. По закінченню відпустки виплату заробітної плати мені не поновили. Хоча співробітнику, займаючому аналогічно посаду моїй - виплачували все весь час. Рік потому керівництво ставить мене перед фактом, що я повинна написати власноруч заяви на відпустку за власний рахунок "заднім числом" (тобто за весь попередній час. І до того ж на наступні пів року. Питання в тому, чи є правомірним такий крок з боку підприємства, та чи є в мене юридичні підстави отримати всі невиплачені кошти за рік? Яким чином це можна зробити?
30.06.2023 18:07 423

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
136 відгуків (136 +) (0 -)
Консультацій: 469
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Маю трудовий договір з комунальним підприємством в м. Харків. - у Вас є копія цього договору/наказу про прийняття на роботу?

2) Із початком війни технічної змоги виконувати свої службові обов`язки не стало. Альтернативної роботи заклад не запропонував. Проте, декілька місяців продовжував нараховувати та виплачувати заробітну плату. Потім виплати зменшились. - яку посаду Ви обіймаєте, що не мали технічної змоги виконувати свої службові обов`язки?

Ви можете вказати точний період (з якого по який місяць)? У цей період Вам оформлювали простій?

Якщо ні, то незрозуміло чому почали зменшуватися виплати. Хоча звичайно потрібно знати складові вашої заробітної плати (посадовий оклад, доплати, надбавки, премії). Адже, можливо зменшили саме розмір додаткових виплат, без зміни розміру посадовго окладу.

3) У вересні керівництво попросило оформити відпустку за свій рахунок строком на місяць. Я погодилась. По закінченню відпустки виплату заробітної плати мені не поновили. - у Вас є копія заяви та наказу про надання цієї відпустки?

4) Рік потому керівництво ставить мене перед фактом, що я повинна написати власноруч заяви на відпустку за власний рахунок "заднім числом" (тобто за весь попередній час. І до того ж на наступні пів року -  я так розумію, іншої заяви на відпустку без збереження заробітної плати (окрім тої, що була написана у вересні строком на місяць) Ви не писали.

Тоді питання: у яких відносинах з комунальним підприємством Ви перебуваєте, починаючи з дати закінчення цієї відпустки по сьогоднішній день (дистанційна робота, простій, призупинення дії трудового договору)?

Де саме Ви знаходилися в цей період та на сьогоднішній день (в Україні чи за кордоном)?

Чи можливо Ви в цей період ходили та так само ходите на роботу зараз і працюєте у звичному для себе режимі (тому, що був до початку війни)? 

5) Питання в тому, чи є правомірним такий крок з боку підприємства, та чи є в мене юридичні підстави отримати всі невиплачені кошти за рік? Яким чином це можна зробити? - звичайно Ви маєте право отримати заробітну плату за весь цей період.

Відповідно до статті 43 Конституції України кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору (стаття 21 Закону України «Про оплату праці»).

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором (стаття 115 КЗпП України).

Підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів (статті 1 і 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати).

Враховуючи, що Вас просять написати заяву на відпустку без збереження заробітної плати заднім числом, простій або призупинення дії трудового договору точно не було оформлено (скоріш за все через відсутність підстав для цього). Однак, підстав для офорлення відпустки без збереження заробітної плати на такий строк, тим паче заднім числом, також немає.

Тому що ні КЗпП, ні ЗУ "Про відпустки" не передбачено відпустку заробітної плати без збереження заробітної плати такої тривалості.

Звичайно, щоб дати точну пораду, мені потрібно отримати відповіді на вищезазначені питання.

У будь-якому разі ніяких заяв на відпустку не подавайте. Підготуйте та подайте (можете особисто, щоб на вашому примірнику поставили дату отримання та вхідний номер, або надіслати на електронну та поштову адреси підприємства) заяву-претензію з вимогою нарахувати та виплатити Вам заробітну плату за відповідний період з попередженням про звернення до Держпраці, суду та поліції у разі відмови (все-таки дії вашого керівництва є грубим порушенням трудового законодавства).

Якщо буде потрібна допомога, можете писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram