Чи законно нарахування у неопалювальний сезон.

У не опалювального сезону почали приходити платіжки до оплати за опалення, (і це мається на увазі не обслуговування труб або транспортування тепла).Після звернення до "ЦКС" вони надіслали зведення на статті 2018 року позиціонуючи що все правильно. У результаті ,нарахування за опалення продовжилося і на наступний місяць.Суми не великі, але не розумію на якій підставі це відбувається і чи це законно.

09.07.2023 14:34 614

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 734

Вітаю!

Ліцензіатам, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, у разі згоди органу місцевого самоврядування, на території якого провадиться зазначена ліцензована діяльність, можуть в установленому порядку встановлюватися двоставкові тарифи на теплову енергію для всіх категорій споживачів. При цьому окремо визначаються умовно-постійна та умовно-змінна частини такого тарифу.

Рахунки за тепло влітку — це результат дії двоставкового тарифу на централізоване опалення.

Він складається з двох частин. Перша називається умовно-змінною. Нараховується за споживання тепла в опалювальний період, за показами загальнобудинкового лічильника. Грошима, які отримані від першої частини тарифу, тепловиробник розраховується за газ і електроенергію, що витрачає на виробництво опалення для населення.

Друга частина тарифу — умовно-постійна. Це плата, яка стягується щомісяця, рівними частинами, навіть тоді, коли немає опалення. У неї входять витрати на: ремонт теплового обладнання (тепломережі, теплопункти, котельні тощо), зарплата працівників, сплата податків, нормативні витрати води на підживлення теплових мереж (при витоках під час поривів тепломереж - авт.).

— Обидві частини тарифу безпосередньо пов’язані з наданням послуг з теплопостачання і є складовими собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова НКРЕКП
25.06.2019 № 1174

Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v1174874-19#n10

ЯКЩО МІСЦЕВА ВЛАДА ДАЛА ЗГОДУ НА ВСТАНОВЛЕННЯ ДВОСТАВКОВОГО ТАРИФУ, ТО ДІЇ ПОСТАЧАЛЬНИКА ТЕПЛА ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ ЗАКОНОДАВСТВА (відповідно до статті 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», статті 6 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», статті 16 Закону України «Про теплопостачання» та розділу 9 "Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання").

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram