Соседи наговаривают и подсматривают

Соседи во все горло кричат что я наркоман(это не так, готов в любой момент сдать анализы), и подслушивают. А вот про соседей я могу сказать что они употребляли. Есть доказательство. Но не хочу портить жизнь им. Как лучше поступить?
07.08.2023 15:27 482

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 174
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

 

Доброго дня! Розповсюдження неправдивої інформації про Вас є порушенням ваших особистих нематеріальних прав. Так, відповідно до ст.. 297 Цивільного Кодексу України:

  1. Кожен має право на повагу до його гідності та честі.
  2. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними.
  3. Фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі

Право на недоторканість гідності та честі полягає у забороні здійснювати будь-які дії, якими можуть бути порушені дані особисті немайнові права, у тому числі – дії, направлені на розповсюдження недостовірної інформації про Вас.

Варто зазначити, що при розгляді справи судом, саме на Вас буде покладений обов’язок довести, що Ваші сусіди дійсно називали Вас наркоманом, тобто розповсюджували недостовірну інформацію про вживання Вами наркотичних речовин. Для цього підійдуть будь-які належні та допустимі докази (покази свідків, наприклад). У той же час, Вам не потрібно буде доводити в суді, що Ви не вживали наркотичні засоби. Навпаки, тягар доведення цього факту покладатиметься на Ваших сусідів.

Враховуючи, що Ви хочете мирно існувати з Вашими сусідами, я би запропонував наступний алгоритм дій:

  • Звернутись до сусідів з офіційним листом (поштою), в якому попередити про недопустимість поширення про Вас недостовірної інформації та зауважити, що Ви залишаєте за собою право звернутись до суду та вимагати компенсації моральної шкоди, завданої їхніми діями.

Якщо вказані дії не матимуть результату, можливі наступні кроки:

  • Звернення до суду з позовом про захист честі та гідності.
  • Звернення до правоохоронних органів щодо факту вживання сусідами наркотичних речовин. Варто зазначити, що зберігання наркотичних засобів в невеликому розмірі є адміністративним правопорушенням (ст.. 44 КУпАП), а у більших розмірах – злочином (ст. 309 КК України). Тому якщо Ви впевнені, що Ваші сусіди зловживають наркотичними речовинами – можете звернутись до правоохоронних органів.

Отже, у Вас є реальні юридичні можливості захистити Ваші права. Скоріш за все, достатньо буде озвучити сусідам Ваші подальші кроки для того, щоб вони припинили свої неправомірні дії.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram